Društvo

"Usne su mu bile modre" Jelena, heroina sa naplatne rampe na Vaskrs spasila život vozaču "ševroleta"

Radni dan na Uskrs za Jelenu Sinđelić (35) iz Lazarevca izgledao je kao i svaki drugi dan na poslu, i nije ni slutila da će upravo na ovaj praznik postati heroina i spasiti život Nenadu Pavloviću (36) koga nikada ranije nije vidjela.

"Usne su mu bile modre" Jelena, heroina sa naplatne rampe na Vaskrs spasila život vozaču "ševroleta"
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Jelena već nekoliko godina radi na naplatnoj rampi Lajkovac, Putevi Srbije, i na ovom radnom mjestu ovakvih događaja nije bilo do ovog Uskršnjeg dana, piše Blic.

– Kada sam došla na posao nije bilo gužve. Djelovalo je da će to biti jedan uobičajen radni dan. Nakon nekog vremena gužva je počela da se stvara i onda je iz automobila “ševrolet kruz” koji je bio na redu za naplatu izašao čovjek i vikao da mu nije dobro dok je se rukama držao za grudi – priča Jelena filmsku scenu koju je doživela.

Kako nam ona dalje govori, čovek je molio da mu se auto pomjeri iz trake jer nije bio u stanju da nastavi vožnju, a onda je krenuo da uđe u kabinu u kojoj je ona radila, međutim kod vrata se srušio na pod.

– “Nije mi dobro”, “nije mi dobro”, “umrijeću” govorio je čovjek sve vrijeme. Vidjela sam da su mu usne modre, i zaključila sam da ovo može biti ozbiljno i rekla sam da se odmah zove Hitna pomoć. Njemu su usne najpre bile plave, zatim bele i posumnjala sam da ovo može biti predinfarktno stanje, u jednom trenutku počeo je da se trese – priča Jelena.

Sinđelićeva je u tom trenutku ugledala jedan sanitet koji se igrom slučaja našao na rampi i istrčala iz kabine da ih zove u pomoć, na šta su oni odmah reagovali iako su kaže u tom trenutku prevozili pacijente.

– Kada je doktor ušao, ja sam slušala njegova upustva dok druga Hitna služba nije stigla. On mi je dao infuziju da držim Nenadu iznad glave i savetovao mi da sve vreme pričam sa čovekom da ne izgubi svijest, i da ga polivam vodom – priča Jelena.

Pročitajte još

Dok su doktori Nenadu u polusvjesnom stanju pružali neophodnu pomoć, Jelena je sve vrijeme bila sa njima u kabini, slušala njihove savete i pomagala da mu se postave aparati za otkucaj srca, izmjeri nivo šećera u krvi…

– Kada je došla druga Hitna pomoć ja sam donela sva lična dokumenta iz auta koje je doktor tražio, iz automobila koji sam predhodno pomerila sa rampe i parkirala na našem parkingu. Kako me je Nenad zamolio sa njegovog telefona pozvala sam njegovog oca i brata i objasnila im šta se desilo. Oni su ubrzo stigli, nakon njih i Hitna pomoć i Nenada su odvezli u Valjevo u bolnicu.

Kako Jelena kaže šok o cijeloj situaciji je usledio nakon odlaska Hitne pomoći, i bilo joj je potrebno malo vremena da dođe sebi, ali napominje da je sve vrijeme bila svjesna situacije u kojoj se nalazi jer se i prije susretala sa sličnim slučajevim, tako da je znala kako treba reagovati.

– I prije sam imala ovakve situacije ali ne na ovom radnom mjestu. Dok sam radila u Energo Projektu, dešavalo se da ljudi na velikim vrućinama na radu na putu jednostavno padnu, tako da sam znala kako pružiti pomoć. Imala sam i obuku prilikom polaganja petog stepena, jer se tu radi direktno na otkopavanju uglja i moralo je da se polaže zaštita na radu i za ovakve “ne daj Bože” slučajeve, i kako ukazati prvi pomoć – rekla je Jelena.

Jelena nam dalje skromno kaže da ne smatra sebe heroinom, ona je kako kaže učinila po svom instiktu i vaspitanju a to je da pomogne svakom u nevolji, i drago joj je da je uspjela da sačuva Nenadov život a to bi opet ponovila.

– Sada kad pogledam drago mi je zaista da sam uspjela da pomognem i spasim jedan mlad život, ali u tom trenutku kada sam vidjela čovjeka ispred sebe kome očigledno nije bilo dobro, samo sam rekla moramo da pomognemo bez mnogo razmišljanja i oklijevanja. Bez razmišljanja bih to ponovo učinila – rekla nam je Jelena.

Kako nam je rekao Nenad toga dana i a i dan ranije osjećao se loše ali nije pridavao značaju dok mu u toku vožnje nije pozlilo a poslije rampe više nije bio u stanju da upravlja vozilom i prvi put se uplašio za svoj život i pomislio na ono najgore.

– Ovo je prvi put da sam pomislio gotovo je, umirem. Ovo će svakako biti dan koji nikada neću zaboraviti – rekao je on.

Kako i sam tvrdi nema riječi kojima bi zahvalio ovoj hrabroj djevojci na strpljenju i želji da spasi život jednog nepoznatog čovjeka, za šta će joj cijeli život biti zahvalan.

– Ja sam joj se telefonom zahvalio na ovom divnom i plemenitom gestu. Mada ne postoje riječi ni pokloni kojima vi možete nekom da zahvalite što vam je spasio život, ja ću svakako na neki način da joj se odužim – rekao nam je Nenad.

FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Kako je u nastavku rekao toga dana krenuo je iz Beograda da posjeti rodbinu i čestita punoljetstvo jednom rođaku. On napominje da je cijeli dan imao stezanje u grudima ali nije tome pridava značaj jer je kako kaže imao neke ljubavne probleme pa je mislio da je nervoza.

– U toku vožnje na auto putu stezanje u grudima je bilo sve jače, a ruke na volanu sam sve manje osjećao. Zaustavio sam auto i pokušavao da zaustavim nekog na putu, međutim niko nije želio da stane, tako da sam morao da nastavim vožnju da bar dođem do nekog poznatog mjesta gdje bih mogao da pozovem Hitnu pomoć. Jer šta da im kažem, gdje sam sada kada ni sam ne znam, negdje na sred auto puta – kaže Nenad.

Kako kaže kada je stigao na naplatnu rampu zatražio je od djevojke pomoć a zatim se onesvijestio. Nakon toga Nenad kaže da se slabo sjeća šta se dešavalo, i da je svjestan postao tek nakon prijema u bolnici u Valjevu, kada su mu otac i brat ispričali cijeli događaj.

Gest koji Jelena Sinđelić učinila na svom radnom mjestu, oduševio je njene nadređene u preduzeću, a kao znak zahvalnosti ona će za ovo biti novčano nagrađena.

– Zaista nas je oduševilo kako je Jelena odreagovala u tom trenutku i spasila jedan život. Drago mi je što imamo jednu tako odgovornu i plemenitu osobu u našem timu i ona će za ovaj gest biti novčano stimulisana, a imaćemo svakako ovo u vidu i za neka druga unapređenja u našem preduzeću – rekao je Sasa Savić, šef deonice Beograd-Čacak Putevi Srbije.

Prihvati notifikacije