Banjaluka

Uspješna akcija za naše "Mrvice": TOPLI KREVETIĆ stiže u banjalučku bolnicu

U akciji za kupovinu toplih krevetića, koju je u novembru organizovalo Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, putem humanitarnog broja i drugih donacija prikupljeno 36.000 KM.

Uspješna akcija za naše "Mrvice": TOPLI KREVETIĆ stiže u banjalučku bolnicu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Akcija je prošla prilično dobro. Mi smo zadovoljni, prikupili smo, slobodno mogu reći i više nego što smo očekivali. Naš cilj je bio da prikupimo novac za tri krevetića, što sada definitvo i imamo. Ukupan iznos je 36.000 KM, od toga je putem humanitarnog broja prikupljeno 16.809 maraka, a ostalo donacijama privrednika i institucija – rekla je u razgovoru za Infoplus TV, Danka Mirajnić, predsjednica Udruženja “Mrvice”.

Ona je precizirala da se cijena jednog krevetića kreće između 8.000 i 10.000 KM, te da će nakon praznika razgovarati sa ljekarima u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci i drugim bolnicama u Srpskoj gdje postoje neonatološka odjeljenja koje su njihove potrebe za zbrinjavanje prijevremeno rođene djece.

– Topli krevetići se mogu kupovati i u dijelovima, znači ako je negdje, umjesto kompletne konstrukcije, potreban samo dio za dogrijavanje kreveta ići ćemo sa tom nabavkom. Od toga zavisi i koliko ćemo krevetića kupiti – precizirala je ona, dodajući da će jedan topli krevetić sigurno biti nabavljen za UKC u Banjaluci.

– Ovo će mnogo značiti za neonatološka odjeljenja i sve prijevremeno rođene bebe jer ova djeca prvenstveno idu u inkubatore. Sa nedostatkom ovih krevetića inkubator često bude duže zauzet, i više nego što je potrebno djetetu. Ovako oslobađamo inkubatore za baš male mrvice koje imaju od 800 do 1.000 grama, a u tople krevetiće mogu ići  malo zrelija djeca ali kojoj još treba pomoć oko grijanja tijela – pojasnila je Mirjanićeva za Infoplus.

Za prijevremeno rođene bebe u banjalučkoj bolnici za sada postoji samo jedan topli krevetić star skoro pet decenija, koji majke zbog izgleda zovu – roštilj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu