Digitalna Srpska

Usprotivio se jedan tehnološki gigant: EU želi da uvede univerzalni punjač za mobilne telefone

Evropska unija planira da uvede univerzalni punjač za mobilne telefone i tablete, sudeći prema danas predstavljenom prijedlogu Evropske komisije.

Usprotivio se jedan tehnološki gigant: EU želi da uvede univerzalni punjač za mobilne telefone
FOTO: SRPSKAINFO

Prema tom predlogu, USB-C konektor postaće standardizovan punjač za sve pametne telefone, tablete, kamere, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre, a punjači će se takođe prodavati odvojeno od elektronskih uređaja, prenosi agencija Rojters.

EU na ovome radi već duže od deset godina, a Evropska komisija naglašava ekološke koristi i 250 miliona evra godišnje uštede za korisnike. Ovaj potez će, kako ocjenjuje Rojters, vjerovatno više uticati na kompaniju “Epl” nego na njene rivale.

Pročitajte još

Naime, korisnici “ajfona” i “androida” dugo su se žalili na upotrebu različitih punjača za svoje telefone. Prvi telefoni se pune pomoću lightning kabla, dok se uređaji sa operativnim sistemom “android” pune pomoću USB-C konektora.

Komisija je, međutim, poručila da nema za cilj da našteti Eplu i da je ovakvu odluku donijela jer kompanije nisu uspjele da se dogovore o zajedničkom rješenju uprkos desetogišnjim razgovorima tokom kojih je broj punjača za mobilne telefone smanjen na tri sa 30.

Epl je, međutim, odbio ovaj predlog Komisije.

– I dalje smo zabrinuti što stroge regulative koje propisuju samo jedan tip konektora guše inovacije, umjesto da ih ohrabruju, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom sveta – navodi se u saopštenju te američke kompanije.

Prijedlogu je potrebno “zeleno svjetlo” zemalja EU i zakonodavaca EU, nakon čega će kompanije imati dvije godine da prilagode svoje uređaje, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije