Politika

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju koalicije “Moja adresa - Srebrenica”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije povrijeđeno pravo apelanta, odnosno, koalicije “Moja adresa: Srebrenica”, koju čine stranke SDA-SBiH-SBB-PDA, a u vezi sa pasivnim biračkim pravom propisanim Izbornim zakonom BiH.

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju koalicije “Moja adresa - Srebrenica”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovu odluku Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je nakon što je elektronskim putem održao redovnu, 127. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda BiH

– Ustavni sud zaključio da nije povrijeđeno apelantičino pravo uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u vezi s pasivnim biračkim pravom Izbornog zakona u svezi sa člankom 4.4. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kada je apelantici bilo omogućeno da se, u skladu sa člankom 4.4. Izbornog zakona, prijavi da učestvuje na izborima za načelnika Opštine Srebrenica i Skupštinu opšine Srebrenica, pri čemu se u pogledu rokova i načina glasanja vodilo računa i o izuzetno otežanom ili prekinutom poštanskom transferu uzrokovanom epidemijom virusa kovid-19, te kada je apelantici omogućena zaštita izbornog prava putem Izbornog zakonodavstva i Apelacijskog odjeljenja Suda BiH – navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo da su Bošnjaci 21. februara bojkotovali ponovljene izbore za načelnika opštine i Skupštinu opštine u Srebrenici na kojima je za načelnika izabran zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić (SNSD). Izbori su bojkotovani na poziv koalicije političkih stranaka inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” jer, kako su tada naveli, nije ponovljeno glasanje putem pošte za Srebreničane koji žive širom svijeta, o čemu je Srpskainfo ranije pisala.

Prihvati notifikacije