Banjaluka

Usvojen Nacrt gradskog budžeta za narednu godinu "Od ukupno 29 tačaka dnevnog reda podršku odbornika dobilo 25"

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su večeras Nacrt gradskog budžeta za narednu godinu u iznosu od 187,89 miliona KM i uputili ga u javnu raspravu.

Skupština Grada Banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković rekao je Srni da je od ukupno 29 tačaka dnevnog reda podršku odbornika dobilo 25, među kojima je Nacrt budžeta za 2024. godinu, dodavši da predstoji javna rasprava o ovom nacrtu.

– Moj je plan da polovinom decembra, 13, 14. ili najdalje 15. decembra probamo organizovati novu sjednicu Skupštine grada na kojoj bi raspravljali o prijedlogu rebalansa budžeta za ovu i prijedlogu budžeta za narednu godinu – naveo je Ninković.

Pročitajte još

On je dodao da četiri tačke devnog reda nisu dobile podršku odbornika, o kojih se dvije odnose na “Eko toplane”, jedna za poslovanje za 2022. godinu i druga na plan poslovanja za ovu godinu, dok se druge dvije tiču programa zajedničke komunalne potrošnje.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je tokom skupštinske pauze da je Nacrt budžeta za 2024. godinu razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Odbornici su podržali i više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Anasamblu narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”, dok je Tajlandskom boks klubu Mai tai (MUAY THA) u Republici Srpskoj “Zlatna pobjeda” dodijeljen gradski prostor u zakup.

Podršku odbornika dobila je i odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije