Svijet

Usvojen novi zakon: Proširena ovlaštenja Vladimira Putina, evo koja prava je dobio predsjednik Rusije

Ruska Duma usvojila je zakon kojim se proširuju ovlaštenja predsjednika Rusije, Vladimira Putina.

Vladimir Putin
FOTO: MIKHAIL METZEL/KREMLIN/EPA

Time se Putinu omogućava da preduzima mjere u slučaju neprijateljskih aktivnosti stranih država.

Usvojenim dokumentom se mijenja zakon o mjerama protiv neprijateljskih akcija Sjedinjenih Američkih Država i drugih stranih država.

Sada se takve mjere mogu primijeniti i na zemlje koje vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, kao i na organizacije, zvaničnike i građane ovih zemalja koji su uključeni u takve akcije.

Novi zakon proširuje ovlaštenja predsjednika Ruske Federacije da preduzima adekvatne mjere, uz istovremeno pojašnjenje da će se one sada koristiti i za obezbjeđivanje ekonomskog suvereniteta i ekonomske bezbjednosti zemlje, kao i za obezbjeđenje finansijske stabilnosti.

Pročitajte još

Predsjedniku Rusije je, između ostalog, ovim zakonom dodijeljeno pravo da uvede privremeno upravljanje pokretnom i nepokretnom imovinom koja se nalazi na teritoriji Rusije, kao i hartijama od vrijednosti, udjelom u ovlaštenom (akcionarskom) kapitalu ruskih pravnih lica i imovinom lica iz neprijateljskih stranih država.

Šef države će takođe moći da pokrene poseban postupak za oduzimanje sredstava, hartija od vrijednosti i druge imovine koja, u okviru odgovarajućih mjera, podliježu kreditiranju posebnih računa, uključujući i zaplijene i preduzimanje drugih mjera.

Ove izmjene stupaju na snagu odmah po zvaničnom objavljivanju zakona i primjenjivaće se retroaktivno od 24. februara 2022. godine, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije