Banjaluka

Utrkivanje ko će graditi most u Česmi "U planu rada ministarstva ne postoje nikakvi mostovi"

Za Dan grada prilikom posjete Banjaluci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao da će pomoći gradnju mosta u banjalučkom naselju Česma.

Utrkivanje ko će graditi most u Česmi "U planu rada ministarstva ne postoje nikakvi mostovi"
FOTO: VESNA POPOVIĆ/RAS SRBIJA

To je ranije najavio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, da bi i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik takođe rekao kako će most biti izgrađen.

Mi ćemo u Banjaluci uz pomoć Srbije, izgraditi jedan most u Česmi rekao je Dodik.

Gradnju mosta za koji bi bilo potrebno izdvojiti oko pet miliona maraka, prije toga obećao je i gradonačelnik.

– Gradonačelnik Draško Stanivuković je istakao da Banjaluka ima jasno rješenje za izgradnju mosta u Česmi. Postoji idejno rješenje za koje je gradonačelnik tražio nadogradnju, a planirana je i eksproprijacija zemljišta na tom lokalitetu – objavio je ranije sajt Gradske uprave.

S obzirom da je javnosti ostalo nejasno ko će i kada na kraju graditi most u Česmi, narodni poslanik SPS Goran Selak je u ime kluba pitao ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljka Ćorića, da li je gradnja mosta u Česmi bila ranije planirana u sklopu aktivnosti resornog ministarstva?

– Pažljivo smo pregledali vaša akta i nigdje nismo vidjeli da imate uvršteno u program rada izgradnju mosta u naselju Česma u Banjaluci. Ukoliko nam je promaklo, odgovorite nam gdje je taj projekat bio planiran i u kojem iznosu – pitao je Selak.

U ministarstvu kažu da je u planu da izgradnja mosta bude uvrštena rebalansom plana budžeta Puteva RS.

– U planu rada ministarstva ne postoje nikakvi mostovi, niti postoje bilo kakve dionice, to je predviđeno planom i programom Puteva Srpske. U trogodišnjem planu i programu rada Puteva Srpske predviđeno je da se uradi sva potrebna dokumentacija za izgradnju tog mosta i planirano je da se u toku ove godine u rebalansu plana uvrsti izgradnja mosta u Česmi – rekao je Ćorić.

Ranije je u Ministarstva saobraćaja i veza Srpske rečeno da  most preko Vrbasa nikada nije bio u nadležnosti bilo koga, pa ni Puteva Srpske, osim u nadležnosti grada Banjaluka.

– Svakako da je povoljnije za građane Srpske da se most u Česmi finansira iz donacije naše matice Srbije, nego iz budžeta Srpske, ako znamo da zadužujemo po jako nepovoljnim uslovima naše građane – zaključio je Selak.

Bez obzira ko će na kraju preuzeti zasluge za gradnju mosta u Česmi, iz razgovora sa mještanima ovog naselja vidimo da je njima najvažnije da most bude izgrađen što prije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu