Društvo

UTVRĐEN BUDŽET PO HITNOM POSTUPKU Vidović: 2021. godina u znaku saniranja posljedica korona virusa

Vlada RS projektovala je pad bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini od 3,5 odsto, a iduće godine veći rast od 2,6 odsto, izjavila je ministarka finansija RS Zora Vidović.

UTVRĐEN BUDŽET PO HITNOM POSTUPKU Vidović: 2021. godina u znaku saniranja posljedica korona virusa
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je rekla da je Vlada RS danas na posebnoj sjednici Vlade razmatrala set zakona i odluka vezano za Ekonomsku politiku za 2021. godinu koja će biti u znaku saniranja negativnih posljedica pandemije korone.

Utvrđen je po hitnom postupku Prijedlog budžeta RS u iznosu od 3,795 milijardi KM što je za 159 miliona KM više nego što je drugi Rebalans budžeta RS za ovu godinu.

– Budžet je veći zbog predviđenog zaduženja naredne godine i povećanja penzije – izjavila je Vidovićeva.

Po njenim riječima, naredna godina biće i u znaku reformi, a prije svega zdravstvene, reforme školstva i Zavoda za zapošljavanje RS.

Pročitajte još

Naredne godine biće nastavljena izdvajanja za privredu Srpske iz Kompenzacionog fonda koji će iznositi 90 miliona KM to uglavnom za zdravstvo.

– Za privredne aktivnosti planrani su različiti podsticaji iz budžeta, pa je tako planirano pet miliona KM za nove tehnologije RS, isto toliko novca za vraćanje svih poreza i doprinosa poslodavcima koji zaposle naredne godine novog radnika. Za poljoprivredu ostaje 75 miliona KM – rekla je Vidovićeva.

Ona tvrdi da su budžetom forsirani privreda i zdravstvo.

– Takođe, svi građani koji nemaju zdravstveno osigranje po nekom od osnova ići će na teret budžeta – dodala je ministarka finansija RS.