Politika

“UVAŽAVATI PRAVA SVIH NARODA” Dodik, Vučić i Čović poručuju da je stabilnost BiH ZNAČAJNA ZA REGION

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se večeras da je stabilnost BiH od velikog značaja za cijeli region.

“UVAŽAVATI PRAVA SVIH NARODA” Dodik, Vučić i Čović poručuju da je stabilnost BiH ZNAČAJNA ZA REGION
FOTO: SRNA

Moraju se uvažavati svi konstitutivni narodi BiH, njihova prava, opredjeljenja i legitimne političke predstavnike, zaključak je sastanka.

Ta stabilnost mora uvažavati sve konstitutivne narode BiH, njihova prava, opredjeljenja i legitimne političke predstavnike, koji, putem zaštite ustavnopravnog poretka i europskih vrijednosti uvažavanja, trebaju osigurati otklon od stagnacije i zajednički pomak ka stabilizaciji prilika, te ostvarenju EU članstva i dugoročne bezbjednosti i prosperiteta, saopšteno je iz HDZ BiH.

Pročitajte još

Na sastanku je konstatovano da će plan za ekonomski oporavak zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regionu doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti i privrednom jačanju.

– Plan EU vrijedan devet milijardi evra ponovno je iskazao veliki napor evropskih partnera za jačanje zapadnog Balkana i ubrzavanje oporavka od kovida 19 i ukazao na važnost regionalne saradnje i ubrzanja ekonomske konvergencije sa EU – navodi se u saopštenju.

Čović, koji je i lider HDZ, istakao je da je evropski put BiH neupitan i naglasio potrebu za novim intenziviranjem napora na tom putu.

U saopštenju iz HDZ navodi se da je ovaj radni sastanak nastavak regionalnih razgovora, a obuhvatio je evropske integracije i perspektivu članstva dvije zemlje u EU.

Zvaničnici su razgovarali o Paketu proširenja Evropske komisije, te Ekonomsko-investicionom planu EU za zapadni Balkan, kao i o bilateralnim odnosima te skorom obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, zvaničnici su istakli važnost procesa pristupanja EU za održavanje snažne evropske perspektive regije, kao i za dalju transformaciju ka izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja.

Na sastanku je istaknuto da će saradnja sa evropskim partnerima na tom putu pospješiti željeni napredak.

Uvažavajući opredijeljenost ka pridruženju Uniji, razgovarano je o unapređenju regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa. Dalji razvoj regije i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih spoljnopolitičkih prioriteta poput EU članstva.

Na sastanku u Beogradu razgovarano je i o stanju i saniranju posljedica epidemije kovid 19.