Politika

"UVIJEK ĆEMO PODRŽATI DODIKOV VETO" Nešić otkrio šta je problem u koaliciji i KO SU INSTANT PARTIJE koje ne želi da vidi

Predsjednik DNS Nenad Nešić izjavio je da ostavku na mjesto v.d. direktora „Puteva Republike Srpske“ nije podnio pod pritiscima.

"UVIJEK ĆEMO PODRŽATI DODIKOV VETO" Nešić otkrio šta je problem u koaliciji i KO SU INSTANT PARTIJE koje ne želi da vidi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Nenad Nešić

Nešić u emisiji „Puls“ BN Televizije nije želio detaljnije da objasni razloge zbog kojih se povukao, kao ni da obrazloži „zdravstvene razloge“.

Na konstataciju urednice i voditejke Suzane Rađen Todorić da u javnosi malo ko vjeruje u to da je ostavku podnio zbog zdravlja, Nešić je odgovorio: „Drago mi je ako vjerujete da sam čovjek kome ništa ne može da se desi“.

-U tom trenutku nisam vidio pitiske. Smatrao sam da je to normalno. Niko, pa ni ja nije rođen sa funkcijama. U RS je pogrešna percepcija, priča se samo o funkcijama, a ne o programima. Kada sam podnio ostavku i prošao Banjalukom, više mi je građana prišlo nego što ima funkcionera u Srpskoj – rekao je Nešić.

Na ponovljeno pitanje šta je prethodilo ostavci, Nešić je odgovorio: „Ono što se desilo iza zatvorenih vrata, treba tamo da ostane. Što je trebalo da izađe u javnost, izašlo je. Mislim da treba da stavimo tačku na tu temu“.

Pročitajte još

Nešić je rekao da je nedvosmisleno da DNS istupa iz koalicije na nivou RS i BiH i da su svi članovi Predsjedništva stranke glasali za takvu oduku, uključujući sve poslanike DNS u Narodnoj skupštini i ministre u Vladi Srpske.

Govoreći o današnjem sastanku delegacija DNS i SNSD, on je rekao da to nije prvi, a ni posljednji razgovor sa Miloradom Dodikom, koji je srpski član Predsjedništva. Međutim, poručio je da više neće biti sastanaka na nivou DNS-SNSD jer su jedni dugima rekli da se više ne razumiju.

-Mi smo danas imali korektan razgovor gdje smo rekli šta je problem, da ne možemo da pređemo preko nekih stvari, da želimo da vodimo politiku DNS. Preko čega ne možemo da pređemo? Duga je to istorija. Ako krenemo od 2018. nakon opštih izbora kada je DNS uložio 100.000 glasova u pobjedu predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH. Dobili smo zauzvrat da je došlo do cijepanja DNS, da su četiri poslanika napustila DNS. Bojim se da neki ljudi sa druge strane stola nisu htjeli da čuju za takve probleme – rekao je Nešić.

Lider DNS potom je izjavio da on poštuje koaliciju tri strake u RS, koju su činile DNS, SNSD i SP, ali da se ne vidi u koaliciji u kojoj su „instant partije“.

-Mislim prije svega na one koje su nastale od DNS. Ukrali su mandate DNS. Nisu samostalno nastupali. Ne želim da budem u takvom društvu, oni nisu dobili podršku naroda na izborima – poručio je Nešić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Mada izlaskom DNS vlasti, srpski član Predsjedišva BiH gubi dvotrećinsku podršku u parlamentu Srpske, Nešić je obećao da će DNS i dalje da stane uz većinu, u slučaju da Dodik bude preglasan u Predsjedništvu.

-Uvijek ćemo podržati veto, ako se tim štite interesi RS. Nećemo podržati preglasavanje srpskog naroda ni prenos nadležnosti na nivo BiH, bez obira ko bio naš član Predsjeništva BiH. Jedini smo bili protiv ukidanja VRS i protiv jedinstvenog PDV sistema, a to su podržali i SDS, i SNSD, i PDP – rekao je Nešić.

Poručio je da će svi u DNS, koji ne budu poštovali stav vrha stranke, biti sankcionisani.

– Ako je tačno da je Gradski odbor DNS Banjaluka otkazao poslušnost Predsjedništvu stranke, evo sa ovog mjesta poručujem da će Gradski odbor da bude raspušten, bez obzira što smo u predizbornom procesu – istakao je Nešić.

“Uvijek ću se odazvati na pozive institucija”

Govoreći o pozivu na saslušanju u MUP RS, Nešić je rekao da “Putevi RS” nisu jednako direktor i da je sve njegove odluke odobravala Vlada RS, Nadzorni odbor i uprava preduzeća.

-Uvijek ću se odazvati na pozive institucija. Koliko god je Republika Srpska Dodikova ili bilo čija druga, toliko je i moja. Ovo je moja kuća. Kakav bih ja to je komandant bio ako bih se krio iza svojih vojnika. Dao sam glavu, pa šta? Živ sam – rekao je Nešić.

Tvrdi da je RS ugrožena stalnim političkim napadima “političkog Sarajeva” i da se u tom smislu RS ne može braniti bez SNSD. Nešić tvrdi da u Sarajevu postoji ogromna netrpeljivost prema Srpskoj, kojoj bošnjački parlamentarci ne žele ni da puno ime izgovore.

– Mnogi članovi SNSD skidaju zastavu RS sa revera čim izađu iz parlamenta BiH. Ja ne, to je zvanična nastava Srpske. Nosim je i na kafu u tržnom centru. Ako bih imao problem zbog toga, to bi bio znak da više nemam šta da tražim u takvoj BiH. Ali, hajde da se zagrnemo zastavom Srpske, da prošetamo federalnim Sarajevom vi i ja, pa da vidimo hoće li nas napasti. Ja mislim da hoće. Ja sam spreman – rekao je Nešić.

Pozvao je opoziciju da podrži neke od kandidata DNS, poput Prijedora “gdje opozicioni kandidat nema šansu da pobijedi.”

Nešić je otkrio da je prije sjednice Predsjedništva DNS imao sastanak sa bivšim liderom stranke Markom Pavićem.

– Pavić potpuno podržava odluku Predsjedništva DNS – tvrdi Nešić.