Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UVIJEK TAMO GDJE ZATREBA POMOĆ Uzorni volonteri Crvenog krsta iz Gradiške

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Grupa volontera Crvenog krsta iz Gradiške, većinom studenata i srednjoškolaca mada među njima ima i starijih, uvijek je tamo gdje je pomoć drugima prijeko potrebna.

Dugačak je spisak njihovih aktivnosti ubilježenih u ljetopis gradiškog Crvenog krsta posljednjih nekoliko godina.

To su elementarne nepogode, polave, suša, pomoć bolesnim, usamljenim, siromašnim sugrađanima svih generacija, djeci bez roditelja, višečlanim porodicama…

– U situacijama gdje ljudi ne mogu sami da se izbore sa nedaćama, tu mi reagujemo, dolazimo u posjetu, da se upoznamo, porazgovaramo, shvatimo suštinu problema i pokušamo da pod okriljem Crvenog krsta pomognemo ili druge podstaknemo da nam se u tome pridruže. Svaki uspjeh nas osnažuje i podstiče na nove akcije – kaže student Milan Duvnjak, sa kojim je reporter Srpskainfo razgovarao u Društvenom domu Vrbaška kod Gradiške, gdje je sa kolegama namiještao krevete za oboljele od korona virusa.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Njegov kolega Dragan Marjanović, takođe student, kaže da tokom marta imaju mnogo obaveza, ali da im ni malo nije teško.

– Podijelili smo 300 paketa kućnih potrepština za osobe starije od 65 godina koje nisu u prilici niti mogućnosti da ih samostalno obezbijede – objašnjava Marjanović svoju te svakodnevicu ostalih volontera.

Među njima je i Miloš Dević koji navodi aktivnosti kojima su najviše opsjednuti.

– Nekoliko dana dijelili smo hranu i vodu vozačima kamiona. Sada dostavljamo potrepštine nepokretnim odnosno osobama koje u sadašnjim, vanrednim uslovima ne mogu samostalno otići u prodavnicu ili apoteku. Pomažemo Domu zdravlja i Bolnici prilikom namještanja kreveta i druge opreme za oboljele od virusa Korona – kaže Dević.

On pominje imena ostalih koji su raspoređeni na druge zadatke. Među njima su Denis Šulić, Đorđe Latinčić, Luka Ćećez, Rajna Ćećez, Luka Vanovac, Dario Jegeš, Nikola Pecija, Ratko Đukić, Stefan Radošević…

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Srećni smo što uspijevamo pomoći svojim sugrađanima. Njihov osmjeh, njihova zahvalnost nama su najveća nagrada. Bilo je mnogo takvih slučajeva jer je svaka situacija, posebno u vrijeme elementarnih nepogoda ili masovnog oboljenja i zaraze, kao što je sada – rekao je za Srpskainfo Dragan Marjanović.

U istoj misiji su i stariji među kojima Slavka Vuković i Dragoslav Šiljak.

– Za mene je veliko zadovoljstvo raditi sa mladima. Oni su veoma vrijedni, ništa im nije teško, svuda žele da dođu i da se istaknu. To i mene ohrabruje – kazao nam je Šiljak, inače predsjednik Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama.

Volontere Crvenog krsta hvale sekretar ove organizacije Borko Dević i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Crveni krst oduvijek počiva na volonterima. Sadašnji naši volonteri su veoma vredni i odani ideji naše organizacije. Oni se uvek iskazuju kada je najteže a psolednjih nekoliko godina imali smo više prilika za takvo dokazivanje – smatra Dević.

Gradonačelnik Adžić uvjerava da na volonterizmu treba graditi nove vrijednosti društvene zajednice.

– Mladi koji rade za opšti interes su naša budućnost. To je putokaz kojim treba kretati što više učenika, studenata ali i ostalih građana – kaže Adžić, navodeći da je volonterizam u Crvenom krstu najuspješniji primjer solidarnosti i brige za drugoga.

Poruka iz Kraljeva

Među ćebadima i drugom opremom koju volonteri raspoređuju u Domu Vrbaška, pronađena je poruka darodavca.

– Držite se hrabro braćo Srbi i sestre Srpkinje. Uvek uz vas i sa vama. Odeljenje za vanredne situacije u Kraljevu – piše u poruci koja je obradovala volontere, a koju je pronašao i nama pokazao Milan Duvnjak.

– To nas je ohrabrilo. Poruku čuvamo jer znamo da je pisana sa velikom ljubavlju i iskrenom željom darodavca da njegova pomoć bude od koristi – rekao nam je Duvnjak.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO