Svijet

"UVREDA ZA ŽRTVE TERORIZMA" Pakistan oslobodio muškarca koji je odsjekao glavu američkom novinaru

Američke vlasti su spremne da u SAD procesuiraju čovjeka kojeg je Vrhovni sud u Pakistanu pustio na slobodu, a koji je bio osuđen zbog ubistva američkog novinara Danijela Perla, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

"UVREDA ZA ŽRTVE TERORIZMA" Pakistan oslobodio muškarca koji je odsjekao glavu američkom novinaru
FOTO: SHAHZAIB AKBER/EPA

Odluka pakistanskog Vrhovnog suda da pusti na slobodu Ahmeda Omara Saeda Šeika predstavlja “uvredu za žrtve terorizma svuda, uključujući i u Pakistanu”, naveo je Blinken u saopštenju i dodao da Vašington očekuje da Pakistan razmotri svoje zakonske mogućnosti kako bi “obezbijedio da pravda bude zadovoljena”.

Džen Psaki portparolka Bijele kuće, koja je izrazila negodovanje zbog odluke Vrhovnog suda Pakistana, potez je takođe ocijenila kao uvredu za žrtve terorizma, prenosi Rojters.

Pakistanski Vrhovni sud donio je u četvrtak oslobađajuću presudu za ranije osuđene za odsjecanje glave američkom novinaru Danijelu Perlu, a ta odluka šokirala je njegovu porodicu i advokate.

U pitanju je Ahmed Omar Saed Šeik, koji je bio glavni osumnjičeni za otmicu i brutalno ubistvo novinara ”Vol strit džurnala” Danijela Perla, a kome je prošle godine smrtna kazna zamijenjena doživotnom kaznom zatvora, kao i druge optužene u ovom procesu.

Perl (38) je istraživao islamističke militante u Karačiju nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington SAD 11. septembra 2001. godine kada je kidnapovan, a video snimak na kome se vidi kako je likvidiran odsjecanjem glave pojavio se nedjeljama nakon što je otet.

Šeikova uloga u ubistvu Perla dugo je bila pod znakom pitanja. Zna se da je 47-godišnjak učestvovao u otmici novinara koji je izvještavao o djelovanju Al Kaide u Karačiju, ali nikada nije utvrđeno da li je učestvovao i u njegovom ubistvu.

Prihvati notifikacije