Sudbine

"Uz pomoć svih ću izdržati“ Mileva stavljena na listu za hitnu transplantaciju jetre, kaže da je na pola puta do zdravlja

Nakon što je uspjela da dobije hrvatsko državljanstvo, teško bolesna mlada majka iz Vintijana Mileva Simetić Saliji stavljena je na listu za hitnu transplantaciju jetre, a trenutno čeka i prijeko potreban skupi lijek koji bi trebalo da joj što prije stigne iz inostranstva, jer ga u Hrvatskoj nema.

Mileva kojoj je potrebna transplantacija jetre, konačno dobila hrvatsko državljanstvo
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE

Mileva Simetić Saliji ima 26 godina i boluje od teške bolesti primarne hiperoksalurije. Njena jetra proizvodi oksalate koji su joj uništili bubrege, a sada napadaju i ostatak organizma. Zbog toga Mileva jedva hoda, ima 40 kilograma, a svaki dan provede i po šest sati na dijalizi.

Milevu je optimistična. Kaže da još uvijek nema apetit, ali da tjera sebe da jede koliko može. Još uvijek svakodnevno ide na dijalize koje je strašno iscrpljuju. Ipak, kaže da se ne predaje, vedra je i na pola puta do izlječenja.

Pročitajte još

Kaže i kako su je iscrpile dijalize koje prima i do šest sati dnevno. Zbog oštećenih bubrega ima sve više poteškoća s disanjem i srcem, a počele su da joj se otvaraju i rane na tijelu.

– Na dijalizi je naporno jer predugo traje, ali uz pomoć svih ću izdržati – kaže ona.

Podsjetimo, Mileva se s ovom bolešću bori cijeli život, ali nakon porođaja u decembru prošle godine, stanje joj se znatno pogoršalo. S obzirom na to da je rodom iz Bosne i Hercegovine, a u Istri živi pet godina, mjesecima je čekala odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova da potvrdi njen hitan zahtjev za dobijanje hrvatskog državljanstva, piše Index.

Naime, Hrvatska je članica Evrotransplanta i zbog toga Mileva, kao hrvatska državljanka, ima priliku po hitnom postupku da dobije pravo na transplantaciju jetre. Naime, bez toga, procjena doktora je da Mileva ne bi doživjela početak 2024. godine.

Nakon mjeseci čekanja, Mileva je dobila hrvatsko državljanstvo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije