Kultura

Uz radost i igru do dobrih rezultata: Učiteljica iz Banjaluke pobjednik manifestacije “Oljini dani srećnog učenja”

Promišljanje o vještačkoj inteligenciji i drugim izrazima savremenog doba sa kojima se susreću današnje generacije bilo je pokretač za učiteljicu iz Banjaluke Maju Karać, koja je pobijedila na manifestaciji “Oljini dani srećnog učenja”.

Uz radost i igru do dobrih rezultata: Učiteljica iz Banjaluke pobjednik manifestacije “Oljini dani srećnog učenja”
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Cilj manifestacije “Oljini dani srećnog učenja”, održanoj nedavno u “Banji Vrujci” je da od zaborava bude sačuvan lik i djelo pedagoga Olivere Petrović.

– Bilo je potrebno osmisliti scenario srećnog učenja po pravilima osnivača udruženja “Kreativa” učiteljice Željane Radojičić Lukić, višestruko nagrađivane učiteljice iz Srbije i finaliste najprestižnije svjetske obrazovne nagrade “Global Teacher Prize” koju dodjeljuje Varkej fondacija – rekla je Karaćeva.

Pročitajte još

Učešće na konkursu podrazumijevalo je izradu i realizaciju najbolje nastavničke prakse srećnog učenja, a kako je Karaćeva rekla, nakon saslušanih i pogledanih finalnih primjera žiri je donio odluku da baš njoj dodijeli nagradu. Pojašnjava da je svaki učesnik trebalo da izabere književni tekst iz edicije koji će mu biti osnova integracije.

– Odlučila sam se za tekst “Petrova želja” iz knjige “Letnja vreva” čiji sam i recenzent, jer nosi jaku poruku i dao mi je mogućnost da povežem nastavne sadržaje u logičke cjeline, osmislim različite istraživačke i kreativne zadatke za svoje učenike – dodala je Karaćeva.

Ona kaže da je ovo priznanje potvrda da živimo srećno učenje te da mijenjaju nastavničke prakse za nove generacije.

– Smatram da priprema za stvarni život mora da postane svrha obrazovanja savremenog djeteta, a koncept srećnog učenja je svakako jedan od primjera koji kroz igru i povezane predmete spaja dječiju radost, ljubav i učenje – rekla je Karaćeva.

Ona je dobila plaketu i diplomu za produkte nastale u njenoj učionici, koje je predstavila na sajmu u sklopu stručnog skupa “Dani srećnog učenja”.

– Takođe sam osvojila studijsko putovanje u Amsterdam. Upoznaću se sa njihovim obrazovnim sistemom, kulturom i prirodnim ljepotama Holandije te posjetiti muzej Ane Frank, Van Goga i Rembrantov muzej – rekla je Karaćeva.

S obzirom na to da se knjiga iz koje je izabrala bazu svoje integracije bavi vještačkom inteligencijom te koristi izraze savremenog doba (teleportovanje, token, VR naočare, digitalni novčanik, medijska pismenost) učenicima je bio dodatni motiv da se zainteresuju za čitanje, kao i ostale aktivnosti, piše Glas Srpske.

– Kreirali smo podsticajnu sredinu u sklopu učionice, inspirisanu godišnjim dobima te smo tako u okviru integrisanih sedmica imali i posjete majki iz odjeljenja koje su uspješno i sa dosta kreativnosti prezentovale svoja zanimanja – pojašnjava ona.

Glavni lik

Maja Karać kaže da su đaci tokom dvije sedmice učili da prepoznaju različite emocije, da razumiju osobe drugačije od sebe i da pokušaju da “obuju cipele” glavnog lika priče, dječaka Petra.

– Oni su na samom početku dobili izazov da naprave mapu Petrovog putovanja te su tako danima pomagali dječaku u ispunjavanju želje, a ujedno su imali priliku da ispune i neke svoje želje. Dijelili su se u grupe pa su bili ljekari, alpinisti, psiholozi, ekolozi, i svako je znao tačno šta radi. Ovo je ujedno bila prilika da sva prethodna iskustva sada iskoristim za strukturno kreiranje nastavne prakse srećnog učenja i na taj način testiram kvalitet naučenog – navela je Karaćeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije