Svijet

UZ SVOJE SUGRAĐANE U NAJTEŽIM DANIMA Ljekari volonteri pomažu oboljelim u izolaciji kod kuće

U Italji je oko 800.000 osoba pozitivnih na zarazu korona virusa u karantinu kod kuće, i često nemaju mogućnosti da kontaktiraju svoje porodične ljekare.

UZ SVOJE SUGRAĐANE U NAJTEŽIM DANIMA Ljekari volonteri pomažu oboljelim u izolaciji kod kuće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Takvima na pomoć su pritekli ljekari volonteri koji su u Milanu organizovali grupu profesionalaca koji besplatno telefonski pomažu osobama koje su u kućnom karantinu.

Osnivač, ljekar Alesandro Lanzini, rekao je da su već prvih dana dobili desetine poziva od ljudi koji ne mogu da stupe u kontakt sa porodičnim ljekarima, a treba im savjet, pomoć ili uputstvo kako i šta da rade.

– Mi nemamo namjeru da radimo posao hitne pomoći niti da zamijenimo neku drugu kariku u zdravstvenom sistemu, ali pandemija je jasno pokazala ”rupe”, to jest dijelove sistema koji ne funkcionišu – kaže za list doktor Lanzini.

Pročitajte još

Panedmija kovida-19 učinila je vidljivim nedostatke zdravstvenog sistema jedne od najbogatijih italijanskih regija Lombardija.

Kako podseća list “Il Fato kotidiano”, zdravstvenih sistem regije Lombardija, političkim odlukama ali i koruptivnim savezima političara i privrednika, posljednjih desetak godina je prednost dao privatnim zdravstvemim ustanova, koje su u vrijeme pandemije ostale potpuno izvan vanrednih mjera.

Pandemija je pokazala da najviše nedostatke pokazuje mreža porodičnih ljekara koja je svedena na minimum. To je jedna od “rupa” u sistremu koje ljekari-volonteri iz Milana pokušvaju da nadomjeste, piše list.