Hronika

ŽRTVA U SIGURNOJ KUĆI Maloljetnu suprugu tjerao na prosjačenje i prostituciju, uhapšen i starac (77) koji je platio SEKSUALNU USLUGU

Dvadesetšestogodišnji Brčak inicijala Š.Š. završio je u jednomjesečnom pritvoru zbog sumnje da je maloljetnu nevjenčanu suprugu tjerao na prosjačenje i prostituciju.

ŽRTVA U SIGURNOJ KUĆI Maloljetnu suprugu tjerao na prosjačenje i prostituciju, uhapšen i starac (77) koji je platio SEKSUALNU USLUGU
FOTO: ERNESTO GUZMAN JR/EPA

Uvaživši prijedlog Tužilaštva Brčkog nadležni sud u distriktu odredio je pritvor Š.Š. iz ovog grada, zbog sumnje da je prisiljavanjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao svoju maloljetnu suprugu.

Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za krivično djelo trgovine ljudima određen je zbog opasnosti da bi utjecajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak, dok je žrtva, s druge strane izmještena u sigurnu kuću, prenosi Klix.

– Tužilaštvo distrikta vodi istragu protiv Š.Š, zbog sumnje da je posljednjih mjeseci, u namjeri da iskorištavanjem svoje maloljetne vanbračne supruge pribavi protivpravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači te da mu predaje tako pribavljeni novac. Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da osobama, koja pokažu interesovanje, ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu – naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

On je nad žrtvom, kako se dalje navodi, konstantno primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je ona dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog.

Pročitajte još

Pored Š.Š, istragom Tužilaštva obuhvaćen je i 77-godišnjeg H.H. za koga se sumnja da je iskoristio takvo stanje oštećene na način da je s njom dogovorio seksualnu uslugu za novčanu naknadu, a potom je automobilom odvezao van naseljenog područja te nad njom započeo bludne radnje.

– Pošto je tu pronašla H.H, Policija Brčko distrikta je obojicu osumnjičenih uhapsila i predala ih Tužilaštvu na daljnji krivični postupak. Sumnja se da su počinili krivična djela trgovine ljudima, a s obzirom na to da postoji i opasnost da bi Š.Š. mogao ometati krivični postupak, Osnovni sud distrikta mu je po tužilačkom prijedlogu odredio jednomjesečni pritvor – naveli su iz Tužilaštva.

Saradnjom koju su putem zajedničkog protokola u datoj oblasti još ranije uspostavili Tužilaštvo, Policija i Centar za socijalni rad distrikta, spriječeno je daljnje nanošenje štete žrtvi, budući da je uz osiguranu zaštitu i institucionalnu podršku odmah izmještena u sigurnu kuću. Saradnja nadležnih na ovom području provodi se i učešćem u radu lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i u državnoj udarnoj grupi u koju je ovo tužilaštvo aktivno uključeno.