Društvo

Užas u kupatilima za porodilje: Pogledajte gdje se kupaju mlade majke na UKC RS

Fotografije toaleta koje koriste porodilje na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Republike Srpske u Banjaluci, a koji izgledaju poput poljskog WC, šokirale su građane.

Užas u kupatilima za porodilje: Pogledajte gdje se kupaju mlade majke na UKC RS
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

S razlogom se postavlja pitanje na koji način se nadležni odnose prema majkama djece za kojom toliko vapi Republika Srpska. Neke od majki koje su se nedavno porodile kontaktirale su našu redakciju i poslale fotografije.

Da li je moguće da godinama nema novca da se sporni toaleti dovedu u normalno stanje, a da se istovremeno izdvajaju desetine miliona maraka za parking UKC RS? Da li je moguće da se pokreću fondacije poput one “Djeca nam se rađala”, a da u isto vrijeme kupatila za porodilje u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Republike Srpske izgledaju kao da su najcrnja rupa?

Začepljeni odvodi, zarđale tuš kabine, odvaljeni podovi, topla su “dobrodošlica” svim majkama koje svoje potomstvo odluče donijeti na svijet u UKC Republike Srpske.

Potresna svjedočenja porodilja o katastrofalnom stanju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo otkrivaju da nije samo situacija katastrofalna u toaletima, već i u sobama, odnosno krevetima na kojima leže mlade majke, pazeći da se ne nabodu na žice koje štrče iz dotrajalih dušeka!

Pročitajte još

Iz UKC odgovaraju da je kod Evropske investicione banke aplicirano za projekat rekonstrukcije i opremanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo i da je taj proces u toku. Smatraju da su kupatila pretežno u zadovoljavajućem stanju i “ispunjavaju osnovne uslove za potrebe pacijenata i osoblja”.

– S obzirom na starost objekta, očekivati je da sanitarni čvorovi nisu novi, ali se radno osoblje UKC RS trudi da sve bude čisto i u službi pacijenata. Ono što nije poznato javnosti je činjenica da se u objektu nalaze gusane cijevi, koje su stare oko 40 godina, i da nije moguće izvršiti parcijalnu zamjenu tih cijevi savremenim plastičnim cijevima, već je potrebno da se izvrši kompletna zamjena kanalizacionih sistema – naveli su iz UKC RS.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dodali su i kako su Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS prije epidemije podnijeli zahtjev za odobravanje sredstava kako bi se sanirali mokri čvorovi, ali da nisu dobili povratnu informaciju.

Pročitajte još

Nakon ovakvog odgovora iz UKC, obratili smo se i resornom ministarstvu, u kojem kažu da su upoznati s potrebom radova za sanaciju sanitetskih čvorova objekta Maternitea JZU UKC Republike Srpske i da su opredijeljeni za realizaciju tog projekta.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je od JZU UKC Republike Srpske zatražilo dodatna dokumenta i informacije. U toku je prikupljanje potrebne dokumentacije, koje je u prethodnom periodu bilo otežano iz objektivnih razloga pandemije korona virusa – naveli su iz ministarstva.

Katastrofalno stanje u toaletima za porodilje traje godinama, a u julu 2019. izvršena je i vanredna inspekcijska kontrola u UKC RS, koja je potvrdila da ima ozbiljnih propusta u toaletima, i to na više klinika.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Nema toaletnog papira, sapuna i ubrusa za brisanje ruku. Nema sijalica, nema ni rezervnih, pa ih pacijenti moraju kupovati. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo toaleti za ležeće pacijente su u neadekvatnom stanju usljed dotrajalosti. Čistoća sanitarija je na zadovoljavajućem nivou – bili su neki od zaključaka sanitarnih inspektora nakon vanredne inspekcijske kontrole u UKC prije godinu dana.

Pročitajte još

S obzirom na to da je od UKC tada zatraženo da se navedeni nedostaci otklone, provjerili smo da li je to učinjeno, ali zaključak je i više nego očigledan. Zapravo, onaj najbitniji nedostatak, a to je katastrofalan toalet, uopšte nije otklonjen, jer je za tako nešto, kako su naveli iz Republičkog inspektorata, ostavljen duži rok UKC!?

Dušanka Makivić, portparol Republičkog inspektorata, izjavila je da je republički zdravstveni inspektor izvršio ponovnu inspekcijsku kontrolu vezano za izvršenje naložene mjere, koja je odnosi na održavanje higijene u toaletima za pacijente i obezbjeđivanje sredstava za održavanje higijene u njima.

– Tom prilikom je utvrđeno je da je higijena toaleta za pacijente bila na zadovoljavajućem nivou, da je obezbijeđeno vještačko osvjetljenje, kao i sredstva za održavanje lične higijene. S obzirom da u trenutku obavljanja kontrole nije istekao rok za izvršenje druge mjere iz rješenja, kojom je naložena sanacija dotrajalih sanitarnih čvorova, rješenje nije bilo izvršno i konačno, shodno tome, inspektor nije kontrolisao drugu mjeru – zaključili su iz Republičkog inspektorata.

Nije bilo papira, sapuna, ni sijalica

Prilikom kontrole UKC RS u julu prošle godine, republički zdravstveni inspektori zaključili su da toaleti nisu osigurani kontinuiranim snabdjevanjem sredstava za ličnu higijenu, odnosno toaletnim papirom, sapunom i ubrusima za brisanje ruku.

Inspektori su tada naložili da se obezbijedi kontinuirano snabdijevanje sredstvima za održavanje lične higijene pacijenata i vještačko osvjetljenje u svim sanitarnim čvorovima, te da se izvrši sanacija dotrajalih sanitarnih čvorova na više klinika, među kojima je i Klinika za ginekologiju i akušerstvo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije