Hronika

UŽASNA NESREĆA NA BJELAŠNICI Djevojčica zadobila teške povrede nakon što je pala sa sanki

Danas se na Bjelašnici u popodnevnim satima dogodila nesreća kada je djevojčica tokom sankanja pala i udarila glavom od kamen nakon čega je izgubila svijest.

UŽASNA NESREĆA NA BJELAŠNICI Djevojčica zadobila teške povrede nakon što je pala sa sanki
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Ubrzo je prevezena na Kliniku urgentne medicine u Sarajevu gdje su joj konstatovane teže povrede.

Kako su rekli očevici, na mjestu nesreće pola sata nije bilo predstavnika ZOI-ja ‘84, a na vozilo hitne pomoći se također čekalo oko pola sata jer je dolazilo iz pravca centra Sarajeva.

Kako je potvrdio direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić, djevojčica je zadobila frakturu lobanje, imala je krvarenje iz ušiju te su joj i ostali dijelovi tijela u bili lošem stanju.

Suština priče je da se u Kantonu Sarajevo organiziraju razni kulturni i sportski događaji bez prisustva hitne pomoći što je samo po sebi protuzakonito. Na Bjelašnici nisu obezbijedili vozilo hitne pomoći i to je greška organizatora – kazao je Zalihić.

On je takođe rekao da su djevojčicu morali hitno operisati.

– Moraćemo djevojčici otvoriti glavu. Ja sam ih još u augustu prošle godine upozoravao kada je preminuo jedan momak usljed predoziranja zbog toga što je gore bilo divlje obezbjeđenje koje nije znalo pružiti adekvatnu pomoć. Dakle, za nesreću je kriv neko ko nije osigurao adekvatno obezbjeđenje gore – dodao je Zalihić.

Ona je trenutno pod nadzorom ljekara na intenzivnom odjelu Neurohirurške klinike na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Ljekari će u narednom periodu pratiti zdravstveno stanje povrijeđene što će odrediti daljnji tok liječenja.

Iz preduzeća ZOI'84 niko se, još uvijek, nije oglasio.

(Klix)