Društvo

UZGAJIVAČI ĆE BITI OBEŠTEĆENI Vlada Srpske usvojila Informaciju o pojavi afričke kuge svinja u Republici

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o pojavi afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u kojoj se navodi da će se finansijska sredstva potrebna za sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorjenjivanja afričke kuge svinja, kao i za naknadu štete u Republici Srpskoj obezbijediti iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

svinje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zadužuje se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da prati realizaciju naloženih mjera, te preduzima mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informiše Vladu Republike Srpske o afričkoj kugi svinja u Republici Srpskoj.

Ministarstvo je informisalo Vladu o do sada preduzetim mjerama na suzbijanju ove zarazne bolesti svinja, a u Informaciji se navodi da su zaključno sa jučerašnjim danom prijavljena ukupno 23 zaražena imanja, od kojih su 22 na području Grada Bijeljina i jedno na području opštine Šamac. Informacija o pojavi bolesti i daljem postupanju je odmah proslijeđena svim opštinama i gradovima, MUP Republike Srpske, Upravi civilne zaštite Republike Srpske, Inspektoratu, te nadležnim veterinarskim organizacijama.

Predstavnici Ministarstva posjetili su i opštine Bijeljina i Šamac, te dali jasne i precizne instrukcije o postupanju prilikom eutanazije svinja i asanacije terana na imanjima gdje je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja. Održani su sastanci i sa veterinarskim organizacijama zaraženog i ugroženog područja i date jasne instrukcije o postupanju. Predstavnici Ministarstva su preventivno posjetili i Grad Laktaši gdje je održana i sjednica Кriznog štaba za djelovanje u slučaju pojave afričke kuge svinja.

Pročitajte još

Takođe, Ministarstvo je formiralo Ekspertsku grupu za epizootiološki nadzor pojave afričke kuge svinja.

Sve veterinarske organizacije su stavljene na raspolaganje veterinarskim inspektorima u cilju što bolje organizacije i realizacije naloženih mjera.

Sve dosadašnje aktivnosti sprovedene su u skladu sa propisima i pravilima struke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije