Politika

PROTESTI KAO USPUTNA STANICA Policija neprimjetna, desničari na čelu, a ULICA POLUPRAZNA

Blokiran saobraćaj ispred Narodne skupštine Srbije, veoma mali broj demonstranata i kašnjenje u odnosu na prethodne dane, obilježio je početak sedmog dana protesta građana nezadovoljnih političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji.

PROTESTI KAO USPUTNA STANICA Policija neprimjetna, desničari na čelu, a ULICA POLUPRAZNA
Foto: RAS Srbija

Atmosfera na protestima u Beogradu i Nišu je mirna, bez tenzija. Primjetan je veoma mali broj građana u odnosu na prethodne dane. Kako su javili reporteri “Blica”, građani “dođu i odu”, odnosno samo svrate na protest i produže svojim putem.

Policijske jedinice u uniformi nisu vidljive, osim saobraćajne policije na raskrsnici s Takovskom ulicom i na Trgu Nikole Pašića.

23.25 Okončan protest i u Beogradu

Demonstranti ispred Narodne skupštine su se većinom razišli. Saobraćaj ponovo funkcioniše u centru Beograda.

22.18 Nišlije otišle kući, najavili protest za sutra

Demonstranti u Nišu ostavili su pred vratima Gradske kuće dva pakovanja toalet papira s natpisima “glasački listići” i “vaše diplome”. Time su za danas okončali protest, a novi zakazali za sutra u 19 časova, ispred Skupštine grada.

22.13 U Beogradu građani počeli da se razilaze

Pojedini demonstranti u Beogradu počeli su da odlaze sa platoa ispred Skupštine Srbije. Kako javljaju reporteri “Blica”, protesti protiču mirno, bez incidenata, ali i bez ikakvog skandiranja. Prisutna je samo saobraćajna policija na uglu s Takovskom ulicom i kod Trga Nikole Pašića.

21.38 U Nišu na kratko blokiran kružni tok u Ulici cara Dušana

Građani Niša šetaju već sat vremena centralnim gradskim ulicama u znak protesta. Nakon blokiranja kružnog toka u Ulici cara Dušana nastavili su Obrenovićevom ulicom ka Gradskoj kući, gdje se očekuje da završe protestno okupljanje.

21.36 Demonstranti podijeljeni na grupice

Učesnici protesta u Beogradu podijeljeni su na nekoliko grupa, oko političara. S jedne strane su desničari oko narodnog poslanika Srđana Noga, drugi su oko Saše Radulovića, treći su oko Boška Obradovića, Zorana Lutovca, ostali su raštrkani po cijeloj ulici.

21.29 Nismo umorni

Nišlije koje protestuju prošli su pored zgrade Suda, a sada se kreću Dušanovom ulicom i pozivaju ljude da im se sutra pridruže na protestu. Sve vrijeme skandiraju “Nismo umorni!”.

21.25 Boško, gdje ti je maska?

Demonstranti okupljeni oko Saše Radulovića, nakon čarki sa grupom oko raspopa Antonija, prišla je lideru Dveri Bošku Obradoviću da mi prigovore zašto ne nosi masku. Rijetko ko večeras ispred Skupštine ima masku na licu.

Foto: Goran Šapić/RAS Srbija
Foto: Goran Šapić/RAS Srbija

21.17 Manje čarke između desničara i grupe oko Saše Radulovića

Pozorišnu atmosferu na protestima u Beogradu na kratko je začinila manja svađa između desničara, okupljenih oko raspopa Anotnija i onih koji podržavaju Sašu Radulovića. Građani oko Antonija vikala je Radulovićevim ljudima da su Vučićevi izdajnici, dok su im ovi uzvraćali da treba da se ujedine oko zahtjeva. Sve je to bilo praćeno ponekom psovkom.

21.07 Nišlije idu ka Crkvi svetog Luke

Građani Niša koji protestiju nigdje se ne zadržavaju i Bulevarom Nemanjića su krenuli ka crkvi svetog Luke. Oni su prošli ispred prostorija Srpske napredne stranke, bez zaustavljanja.

21.03 Sokovi i pivo

Atmosfera na protestima u Beogradu je mirna, bez ikakvih tenzija, što je motivisalo i da se pojave prodavci hladnih sokova i piva.

20.53 Radulović okupio najviše ljudi

Na protestima u Beogradu, pojavili su se i političari opozicije, poput Marinike Tepić, Boška Obradoviča i Saše Radulovića. Trenutno je Radulović, lider “Dosta je bilo” okupio najviše ljudi oko sebe.

20.24 Demonstranti u Nišu ispred Palate pravde

Nšlije koje protestuju stigli su da Palate pravde, gde uzvikuju “Vučiću, lopove, pokrao si izbore”, “Izađite napolje” i “Niš, Niš, budi se”.

20.29 Nišlije krenule u šetnju

Demonstranti u Nišu krenuli su u šetnju centralnim gradskim ulicama. Oni sviraju u pištaljke i trube, uzvikuju parole i pozivaju Nišlije da im se pridruže.

Kao i prethodnih dana, među prvima su došli narodnik poslanik Srđan Nogo i raspop Antonije, piše Blic.

Protest je počeo i u Nišu, gdje je nekoliko desetina građana izašlo pred Skupštinu grada Niša, gdje su blokirali saobraćaj.

Danas je i ispred Centralnog zatvora, u Bačvanskoj ulici u Beogradu, održan protest čiji je zahtjev bio puštanje iz zatvora nekoliko aktivista i onih koji su, kako tvrde organizatori, uhapšeni nedužni.