Svijet

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) TUKAO SUPRUGU DO SMRTI Bivši ministar pokušao da ukloni dokaze, pa ponudio sramnu odbranu na sudu

Bivšem kazahstanskom ministru ekonomije Kuandiku Bišimbajevu sudi se za brutalno ubistvo vanbračne supruge Saltanat Nukenove, koju je navodno tukao osam sati prije ubistva.

 Saltanat muž brutalno tukao u restoranu
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Bišimbajev je svjedočio na sudu nakon ubistva supruge za koju se sumnja da je bila osam sati mučena i prebijana u restoranu njegove porodice.

On tvrdi da je ona zadobila višestruke povrede jer je sama nekoliko puta pala i snažno udarila licem u pločice, udarila je i o zid, pod i WC šolju. Tužioci su prikazali i snimak sa nadzorne kamere na kojem se vidi kako Bišimbajev dva minuta brutalno tuče svoju suprugu Saltanat Nukenovu u restoranu, vuče je za kosu i više puta udara nogama, što je dovelo do njene smrti u novembru prošle godine.

Prema izveštaju mrtvozornika, Nukenova je umrla od traume mozga. Jedna od nosnih kostiju joj je bila slomljena i bilo je više modrica na licu, glavi, rukama i šakama.

U sudu u Astani je održano četvrto ročište u slučaju ubistva sa posebnom svireposti Saltanat Nukenove, supruge bivšeg kazahstanskog ministra ekonomije. Tokom saslušanja, glavni osumnjičeni i suprug ubijene – Kuandik Bišimbajev, ispričao je svoju verziju dana priče, a tužioci su sudu dostavili video snimak premlaćivanja u holu restorana BAU. Ovo prenosi UNN pozivajući se na kazahstanske medije koji prate skandalozno ubistvo.

Tužilac Ajžan Aimaganova je podnijela zahtev da se sudu dostavi video snimak sa nadzornih kamera u restoranu BAU, na kojem se vidi kako bivši ministar Kuandik Bišimbajev tuče svoju suprugu Saltanat Nukenovu.

Na snimku koji je predočen sudu vidi se kako par izlazi iz lifta, a Bišimbajev hvata ženu za kosu, udara je rukom, pri čemu je pala. Zatim ju je udario četiri puta nogom. Ponovo je hvata za kosu, podiže je i ponovo udara u lice. Nakon toga slijedi još jedan udarac. Vuče je za kosu u toalet, a zatim na isti način u VIP štand.

Premlaćivanje je trajalo dva minuta. Prema snimku, Nukenova Saltanat nije ni pokušala da pruži otpor. U odgovoru na pitanje svog advokata, Bišimbajev je naveo da ju je udario “samo dlanom”.

Međutim, sudeći po svjedočenju, “tuča” između supružnika odigrala se te večeri u toaletu i trajala je mnogo duže. Tokom svjedočenja o danu ubistva Saltanata Nukenove, optuženi je naveo da je njegova supruga navodno nekoliko puta pala sama od sebe.

– Podigla se i bila u nekoj vrsti…kao nokdaunu. Nije imala dobru kontrolu nad svojim tijelom i kako se podigla, ponovo je pala. U stvari, dizala se, dizala i u nekom trenutku je ponovo izgubila ravnotežu i ponovo udarila licem o popločan pod. I opet je ležala neko vrijeme. Stajao sam na ulazu u toalet i gledao ovo. Htio sam da je podignem da bi stala na noge. Ali ona se ili opirala ili šta već, imao sam osjećaj da se opire, ne želi da ustane. Nisam imao snage da je podignem, nisam imao snage. Ustala je, pala i udarila koljenima o pod, zid. Sve se nekako tako dešavalo – prokomentarisao je povrede svoje supruge Bišimbajev.

Pročitajte još

Svjedočio je da nije mogao da razumije zašto je njegova žena izgubila ravnotežu – od udaraca ili zato što je bila pijana.

Išla je sama, napravila nekoliko koraka, 4 koraka, i opet je očigledno izgubila ravnotežu i pala licem naprijed. I eto, nekako mi je to bilo neočekivano. Nisam mogao sam da zaključim da li je bila pijana, ili je to posljedica udarca koji je zadobila – rekao je Bišimbajev na sudu.

Hronologija sudskih postupaka

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je 27. marta pretresom porote. On je na prvom sudskom ročištu izjavio da “nije imao priliku da ispriča svoju priču ni na predistražnoj istrazi ni bilo gdje drugdje”. On i njegova odbrana tvrde da nije bilo namjere da je ubije. Angažovao je pet “đavoljih advokata”, kako ih nazivaju u toj zemlji.

Zajedno sa bivšim zvaničnikom na optuženičkoj klupi je i njegov rođak Bahitžan ​​Bajžanov, koji se tereti za prikrivanje i neprijavljivanje krivičnog djela. Na suđenju je priznao da je tražio da izbriše snimke nadzorne kamere i da odnese telefon Saltanat Nukenove kući kako bi sakrio geolokaciju.

Bivši ministar je na posljednjem sudskom ročištu skoro pet sati pričao o životu sa ubijenom suprugom, ali do ​​ubistva nikada nije došao. On je od suda zatražio da se ročište ​​odloži za narednu sedmicu, navodeći da je “umoran od priče”. Prema riječima bivšeg službenika, njegova supruga Saltanat bila je nervozna, agresivna, psihički nestabilna, stalno ga je maltretirala sumnjom u nevjerstvo i ljubomoru.

Mnogi Kazahstanci vide Bišimbajeva kao tipičnog člana bogate vladajuće elite u zemlji i strahuju da će, čak i ako bude proglašen krivim, nekako izbjeći odgovarajuću kaznu – kao što je bio slučaj sa prethodnom osudom. Bišimbajev je uhapšen 2017. pod optužbom za primanje mita i osuđen na 10 godina zatvora, ali je izašao na slobodu poslije manje od tri godine iza rešetaka zahvaljujući amnestiji i uslovnom otpustu, piše Mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu