Kultura

Vajnstin optužen za silovanje i krivično seksualno djelo

Okružni tužilac na Menhetnu podigao je optužnicu protiv američkog producenta Harvija Vajnstina za silovanje i krivično seksualno djelo.

Vajnstin optužen za silovanje i krivično seksualno djelo
FOTO: ETIENNE LAURENT / EPA

Kako je naveo u obrazloženju tužilac Sajrus R.Vens, time je Vajnstin za korak bliži odgovornosti za navodne napade na dvije žene u Njujorku, prenosi AP.

Vajnstajnov advokat Bendžamin Brefmen izjavio je da će žestoko braniti svog klijenta i tražiti od suda da povuče optužnicu.

Kako se navodi, optužnica je podignuta svega par sati nakon što je Brefmen objavio da Vajnstin odbija da svjedoči pred velikom porotom, jer nije imao dovoljno vremena za odbranu, kao i da je politički pritisak učinio optužnicu “neizbježnom”.

Vajnstin je u petak optužen za silovanje jedne žene i prisiljavanje na oralni seks, a velika porota nastavila je da saslušava dokaze.

On ima pravo da tajno svjedoči pred velikom porotom.

U međuvremenu, Vajnstin je pušten da se brani sa slobode uz kauciju od milion dolara i elektronsko praćenje, a trebalo bi ponovo da se pojavi pred sudijom 30. jula.

Iako ga za silovanje i seksualno uznemiravanje optužuje nekoliko desetina žena, njegov advokat Brefman kaže da je Vajnstajn uvjeren da će “sprati ljagu sa svog imena”.