Svijet

"VAKCINACIJA SAMO PREKO VAS MRTVIH" Česi izašli na ulice protiv kovid mjera (FOTO)

Nekoliko hiljada Čeha protestovalo je danas u Pragu protiv ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja korona virusa, u trenutku kada su mnoge bolnice obustavile sve procedure koje nisu hitne zbog povećanog broja novozaraženih.

"VAKCINACIJA SAMO PREKO VAS MRTVIH" Česi izašli na ulice protiv kovid mjera (FOTO)
FOTO: MARTIN DIVIŠEK/EPA

Okupljeni u parku koji gleda na centar češke prestonice, mahali su nacionalnim zastavama i nosili natpise sa sloganima poput: “Da se vakcinišemo? Samo preko vas mrtvih”, preneo je Rojters.

Odlazeća vlada je u četvrtak pooštrila mjere i uvela zabranu održavanja božićnih vašara, što je bila jedna od glavnih tema današnjeg protesta.

FOTO: MARTIN DIVIŠEK/EPA
FOTO: MARTIN DIVIŠEK/EPA

Češke bolnice, uključujući najveću, praški Motol, otkazale su planirane operacije proteklih dana pošto se broj pacijenata sa Covid-19 udvostručio na oko 6.000 u protekle tri nedjelje.

Novoimenovani premijer Petr Fiala pozvao je ranije ljude da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i druge od ozbiljnih stanja u slučaju da se zaraze.

Samo 58,5 odsto Čeha vakcnisano je protiv korona virusa, u poređenju sa prosjekom od 65,8 odsto u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prihvati notifikacije