Gradovi

VAKCINISANO 30 STARIJIH OSOBA Prnjavorčani primili vakcinu “AstraZeneka”, stručnjaci naglašavaju da je bezbjedna

U Domu zdravlja Prnjavor danas je 30 lica starijih od 65 godina primilo prvu dozu vakcine "AstraZeneka", koja je ovoj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju u većim količinama.

VAKCINISANO 30 STARIJIH OSOBA Prnjavorčani primili vakcinu “AstraZeneka”, stručnjaci naglašavaju da je bezbjedna
FOTO: SRNA

Epidemiolog Veselko Vinčić rekao je Srni da među stanovništvom postoji bezrazložan strah od vakcine “AstraZeneka”, koja je, kako kaže, bezbjedna i potpuno sigurna za imunizaciju, kao i vakcine ostalih proizvođača, te pozvao stanovništvo da se prijave na vakcinaciju.

– Ova vakcina je efikasna kod starijih osoba kod kojih je primijećeno manje nus efekata po prijemu, a može da se javi bol, otok ili crvenilo, manja povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima ili zglobovima, što se inače javlja kod svih vakcina. Bojazan je prisutna zbog moguće pojave duboke venske tromboze, što se dešava vrlo rijetko – naveo je Vinčić.

Pročitajte još

On je napomenuo da je “AstraZeneka” rađena u srcu Evrope, u tehnološki razvijenim zemljama i spada u istu grupu vakcina kao i vakcina “sputnjik ve” zbog čega ne vidi nijedan opravdan razlog zašto bi je trebalo izbjegavati.

Glavna medicinska sestra prnjavorskog Doma zdravlja Katarina Suvajac kaže da se vakcinacija sprovodi prema planu i da je odziv pacijenata zadovoljavajući.

– Naš Dom zdravlja je planiran za veće količine vakcine proizvođača “AstraZeneka” koja je u potpunosti sigurna za vakcinaciju osoba starijih od 65 godina. Spremni smo da odgovorimo zadatku, a kako nam vakcine pristižu tako izvršavamo plan imunizacije sugrađana – rekla je ona Srni.

Prema njenim riječima, građani sve više žele da se zaštite, prime vakcinu i budu sigurni da neće oboljeti od težeg oblika virusne infekcije.

FOTO: EMILIO NARANJO/EPA
FOTO: EMILIO NARANJO/EPA

Prvu dozu vakcine “AstraZeneka” danas je primila Stanojka Novaković iz Gornjih Vijačana, koja kaže da se prijavila za vakcinaciju zbog svoje i sigurnosti svoje porodice, kao i da nema strah što je primila vakcinu švedsko-britanskog proizvođača.

Prema podacima Higijensko–epidemiloške službe Doma zdravlja na području opštine Prnjavor do sada su vakcinisane 383 osobe. Drugom dozom vakcine “sputnjik ve” revakcinisano je 155 osoba, sutra i prekosutra revakcinacijom će biti obuhvaćeno još 100 osoba koje su primile rusku vakcinu.

Predviđeno je da 21. i 22. aprila bude revakcinisano i 48 osoba koje su primile vakcinu “Fajzer”. Na spiskovima Doma zdravlja nalazi se više od 700 starijih osoba koji čekaju na vakcinaciju.

Od početka pandemije na području ove opštine ukupno je registrovano 1.175 oboljelih od virusa korona, izliječenih je 977, a umrlih 85. Trenutno je od ovog virusa oboljelo 113 osoba, dok se pod nadzorom nalaze 184 osobe.

Prihvati notifikacije