Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Valentin Incko za Srpskainfo: Nismo se dovoljno UMIJEŠALI U IZBORE

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Biću pomalo ironičan kada kažem da se bojim da međunarodna zajednica nije intervenisala dovoljno. Mi smo trebali više insistirati na skeniranju biračkih listića i drugim tehničkim unapređenjima da bismo obezbjedili slobodnije i fer izbore.

Ovo u pisanom intervjuu za Srpskainfo, između ostalog, kaže visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, komentarišući aktuelne navode pojedinih političara u BiH o mješanju međunarodne zajednice u izbore u BiH.

Koliko su tačne tvrdnje o mešanju stranaca u izbore BiH i na koji način se međunarodna zajednica postavila prema izbornom procesu u BiH?

Ova vrsta neutemeljenih tvrdnji i stalne teorije zavjere od strane nekih političara BiH dio su dugoročne političke strategije. Neki političari žele da sebe predstave kao branioce svojih konstitutivnih naroda i entiteta, te kao žrtve međunarodne zajednice. Oni od toga imaju korist, i na izborima i privatno. Nekoliko je razloga zbog čega oni bezrazložno napadaju međunarodnu zajednicu. Što se tiče Republike Srpske, sadašnji predsjednik želi prikriti činjenicu da je nekada bio veoma konstruktivan partner međunarodnoj zajednici. On je čak priznao i da se desio genocid. Sada tvrdi da su Srebrenicu izmislili Amerikanci. Gnusno. Drugo, oni koriste ovu vrstu retorike da skrenu pažnju sa pitanja koja su istinski važna građanima: posao, zdravstvena zaštita, putevi, borba protiv korupcije. Oni nikada neće priznati da njihov entitet slabo stoji i da je zadužen zbog njihove loše politike. Čak i ako nisam u pravu sa ovom ocjenom, ljudi ipak glasaju tako što odlaze iz zemlje. Međunarodna zajednica želi biti partner ovoj zemlji. Mi želimo pomoći ovoj zemlji da postane funkcionalna i prosperitetna država. Ali, s druge strane, ne možemo dozvoliti da neki neodgovorni političari podrivaju sve pozitivno što je zajedno stvoreno nakon rata. Neki političari bi željeli da ih međunarodna zajednica finansira preko međunarodnih finansijskih institucija, ali da ne postavlja nikakva pitanja niti ima mišljenje.

Koliko je aktuelna predizborna kampanja u BiH fer i poštena i u kojoj mjeri su političke stranke u svoj fokus stavile birače u odnosu na nacionalnu retoriku?

Nažalost, premalo se pažnje i fokusa posvećuje stvarnim potrebama građana: bolje penzije, obrazovanje, pravda, kvalitet zdravstvenih usluga, investicije, više radnih mjesta, sigurnost. Jednostavno, omogućavanje normalnog života za građane. Umjesto toga, neke političke stranke i kandidati više su izgleda naklonjeni  usmjeravanju svoje energije na retoriku podjele i demogogiju. Kada slušamo neke od govora i čitamo o onome šta pričaju neki od kandidata svakodnevno, nemoguće je ne zaključiti da je njihov primarni cilj lični interes, a ne ono što je najbolje za zemlju i njen narod. Stvarna pitanja se ne spominju ili ih se jedva dotiču, samo reda radi. Analiza predizbornih aktivnosti političkih subjekata u BiH, koju je izradio Centar za izborne studije, pokazuje da je do sada samo 14 odsto medijskih izjava kandidata bilo o konkretnim pitanjima. Ostalo su prazne riječi koje nemaju argumentovano uporište. Iskreno se nadam da će građani sankcionisati takvo ponašanje na dan izbora i iskoristiti svoja “bonska ovlašćenja”, pažljivo razmotriti liste i glasati za one koji su ih tretirali sa poštovanjem i koji mogu dovesti do rezultata.

U kojoj mjeri postojeći Izborni zakon i sistem u praksi garantuju da će oktobarski izbori biti legalni i legitimni? Prije svega, to se odnosi na prevare sa glasanjem u inostranstvu, veliki broj umrlih na biračkim spiskovima, pritisak partija na glasače…

Postavili ste sasvim legitimno pitanje, ali ne mogu vam dati jednostavan odgovor, jer to nije u mom mandatu. Da, građanima je jasno da su apetiti političkih stranaka da varaju na izborima veliki.  No, moram vas uputiti na CIK BiH, koja je nadležna za pitanja izbora. Kao što neki mediji izvještavaju, na primjer, u Trnovu ima oko 2.200 stanovnika, a 4.000 birača. Takođe, neki birači iz inostranstva registrovani su na nepostojećim adresama. Nekoliko hiljada birača ima preko sto godina, itd.

Da li imate saznanja da bi neke od partija mogle da organizuju proteste građana nakon izbora?

Ne, nemam.

Da li će se OHR umiješati ako nakon izbora ne bude moguće da se formira Doma naroda u Federaciji BiH, a time i Dom narod BiH, jer nije izmijenjen Izborni zakon u BiH?

Iako je tačno da bi to otežalo formiranje Doma naroda FBiH, u ovom momentu je prioritet da se održe fer i slobodni izbori i da građani ostvare svoje demokratsko pravo. Izborni rezultati se moraju brzo provesti. Nijedna politička stranka nema pravo da blokira provođenje izbornih rezultata jer nije zadovoljna njima.

Izađite i glasajte

Da li se nazire kraj mandata OHR u BiH?

Moj mandat ostaje isti. Zadržavam na raspolaganju sve instrumente. Sve dok se ne ispune uslovi za zatvaranje OHR-a, ovakav OHR nastaviće da radi. U suštini, zatvaranje OHR-a zavisi od “pozitivne procene političke situacije”, dakle samim tim od političke volje političara u BiH da ovu zemlju povedu u pozitivnom smjeru, da ne stvaraju krize i previranja. Međutim, dopustite mi da iskoristim ovu priliku da se obratim biračima, ne samo kao visoki predstavnik nego i kao uvjereni Evropljanin. Želio bih ponoviti da će 7. oktobra birači imati priliku da odlučuju o svojoj budućnosti. Mogu birati između konfrontacije i normalnosti, između stagnacije i napretka. Sedmog oktobra ne treba da se plaše političkih pritisaka i zastrašivanja. Treba da se odupru svakom manipulisanju njihovim glasovima. Treba da glasaju dostojanstveno. Ovo su njihovi izbori, njihova demokratska moć i treba da je iskoriste mudro. Treba da iskoriste svoju olovku, svoja lična bonska ovlašćenja i treba da znaju da, ako ne budu glasali, izborni rezultati će odlučivati o njima, ali bez njihovog učešća. Odlučivaće se o njima, bez njih. Zato izađite i glasajte.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO