Banjaluka

Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka: Da li će se postići dogovor oko budžeta?

Skupština grada Banjaluka danas će na vanrednoj sjednici razmatrati prijedlog novog budžeta za ovu godinu u iznosu od 149,4 miliona KM.

Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka: Da li će se postići dogovor oko budžeta?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić očekuje da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prihvati predložene amandmane skupštinske većine koji će biti sastavni dio budžeta, uz poruku da neće odustati od amandmana jer je to minimum uslova da bi podržali budžet.

– U slučaju da gradonačelnik ne prihvati naše amandmane tražićemo od Skupštine izjašnjenje o amandmanima koji bi u tom slučaju postali sastavni dio prijedloga budžeta – rekao je Topić juče novinarima u Banjaluci.

Topić je naveo da nisu tačne tvrdnje Stanivukovića da je skupštinska većina predložene amandmane samo malo ublažila, već da su amandmani umanjeni za nekoliko miliona KM, u odnosu na prvobitni prijedlog budžeta.

Pročitajte još

Predstavnici skupštinske većine u Banjaluci ranije su najavili da će uz dva amandmana podržati budžet grada, kojima je predviđen milion KM za pronatalitetnu politiku, te 2,7 miliona KM za jednokratnu pomoć zdravstvenim radnicima.

Predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije /SP/ Banjaluka Velibor Stanić najavio je da će odbornici ove stranke u Skupštini grada podržati budžet za ovu godinu sa predloženim amandmanima.

– SP će podržati amandmane koji predviđaju jednokratnu novčanu pomoć svim zdravstvenim radnicima sa prostora Banjaluke u iznosu od 500 KM, kao i porodiljama. Na ovaj način promovišemo i natalitetnu politiku, koja je prijeko potrebna – istakao je Stanić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da su amandmani koje je skupštinska većina uložila na prijedlog budžeta grada, predstavljaju samo blažu verziju prethodnih.

– Većina ima pravo na amandmane. Na prvu oni djeluju blaži, jer sa pojedinih stavki se ne skida više 90 odsto već 60 ili 70 odsto , što i dalje šteti funkcionisanju grada – naveo je on i dodao da bi prihvatljivo bilo samo da se sa stavki skida do 20 odsto.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Smatra da je štetno što se pojedinim amandmanima i dalje želi smanjiti poreska stopa poreza na nepokretnost.

– Time će se smanjili prihodi grada za 4 miliona KM . Isto tako time oni poništavaju mogućnost da se obezbjedi novac za potrebe grada ali i eventualno njihove amandmane. O ćemo danas održati sastanak sa predstavnicima političkih partija da vidimo da li je moguće da se postigne neki sporazum – naveo je on.

Vanredna sjednica Skupštine grada zakazana je za 14 časova.