Društvo

„VASKRSLI HRISTE, MERO ČOVEKA“ Sjajna duhona pjesma episkopa Fotija posvećena Vaskrsu (VIDEO)

„Vaskrsenja dan, ne to nije san. Vaskrsenja dan, slavom ovenčan“.

„VASKRSLI HRISTE, MERO ČOVEKA“ Sjajna duhona pjesma episkopa Fotija posvećena Vaskrsu (VIDEO)
FOTO: SRNA

Tim riječima počinje tekst pjesme čiji je autor Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanski Fotije, a koja je posvećena nastupajućem velikom hrišćanskom prazniku Vaskrsu.

Kako je objavljevo na Jutjub kanalu Eparhije zvorničko – tuzlanske, pjesmu izvodi protođakon Bogdan Stjepanović, koji je i autor muzike. Za studio, aranžman, miks i mastering bio je zadužen Srđan Bojić iz Bijeljine, prateći vokali su Ivana Pantić, Srđan i Goran Bojić, a autor spota je Mira Lolić – Močević.

„Vaskrsli Hriste, slavo Očeva, vaskrsli Hriste, mero čoveka“, glasi refren ove sjajne duhovne pjesme, u kojoj do izržaja dolaze nevjerovatne vokalne sposobnosti protođakona Bogdana. Zvaničan naziv numere je „Vaskrsenja dan“ i sigurni smo da će se ovih dana slušati u mnogim pravoslavnim domovima i pjevati u hramovima.

Inače, episkop Fotije napisao je i zbirku pjesama „Pesma osmom danu“ u kojoj se nalazi 136 pjesama u kojima se riječima slika blagoslov i težina čovjekove egzistencije od slavoslovlja „Onome koji jeste“ do promišljanja o bolestima i strastima kojima je čovjek podložan.

Episkop Fotije (Sladojević) je rođen 1. februara 1961. godine u Dujakovcima na teritoriji grada Banjaluka. Godine 1988. diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Sljedeće dvije godine provodi na postdiplomskim studijama u Erlangenu u Njemačkoj. Po povratku, na praznik Svetog Dimitrija 1990. godine prima monaški čin u manstiru Kovilju u Eparhiji bačkoj.

Episkop Fotije hirotonisan je 1999. godine, na Duhove, u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, a za Episkopa dalmatinskog. Na redovnom zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u maju 2017. episkop Fotije je izabran za episkopa zvorničko – tuzlanskog sa sjedištem u Bijeljini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije