Magazin

"VATRENI I SILNI" Dječaci koji nose ovo staro srpsko tradicionalno ime vjeruje se da su zaštićeni od zla i bolesti

Ime Ognjen je srpsko tradicionalno, muško ime koje je slovenskog porijekla, a značenje mu je veoma zanimljivo i datira od davnina.

beba se smije
FOTO: FREEPIK

Pretpostavlja se da ime Ognjen vodi porijeklo iz staroslovenskog jezika i to od riječi  “oganj” u značenju vatra, žar, žarište, užaren, vatren…

Prema vjerovanju stari Sloveni su ovo ime smatrali magijskim i zaštitničkim, pa su ga davali muškoj djeci, kako bi svaki dječak imena Ognjen imao moć da se “vatreno i silno” suprotstavi svakom zlu i bolestima.

Simboličko značenje imena Ognjen predstavlja “onog koji je pun žara”, “silan i strastven”, “koji umije da opeče neprijatelja vatrom i munjaom,  “koji u sebi ima strast i silinu vatre”. Dječake sa ovim imenom naši preci su smatrali sinovima ognja.

Pročitajte još

Stari Latini su govorili da je ime čovjekova sudbina i da utiče i na karakter. Prema toj staroj izreci, ali i prema vjerovanju na prostorima Balkana smatralo se da je Ognjen predodređen da bude “strastvena i silovita osoba”, “onaj koji ima žara i želju za borbom”, “onaj ko je neustrašiv i hrabar”, kao i “onaj ko je pun snage i želje za pravdom”.

Najpoznatiji nadimci i imena od milja za muško lično ime Ognjen su: Ogiša, Ogi, Ognjenko, Ognja…

Vjeruje se da su i neka druga muška imena izvedena iz ovog, a među njima najčešća i najpoznatija su: Ognjan, Gorjan, Vatroslav, Jaroslav, Ognjilo i Vjatroslav, piše Ona.

Muško ime Ognjen, ima i svoje ženske varijante od kojih su najzastupljenije: Ognjenka ili Ognjanka, dok je poznato i lično izvedeno prezime od imena Ognjen koje glasi Ognjenović ili Ognjanović.

Roditelji se decenijama nisu odlučivali da svojim tek rođenim dječacima nadenu ovo ime, ali posljednjih godina ono se vraća u modu.

dijete drži telefon
FOTO: FREEPIK

Prema statističkim podacima u posljednjih nekoliko godina muško lično ime Ognjen nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dječake u Bosni i Hercegovini.

U Republici Srpskoj ime Ognjen takođe se našlo na listi od najčešće davanih imena za sve novorođene dječake, i zauzelo je 32. mjesto do 100.

U Republici Srbiji posljednjih godina ime Ognjen je postalo veoma popularno i zauzima visko 17. mjesto među 100 imena za svu mušku novorođenčad.

U Republici Hrvatskoj ime Ognjen se nije našlo u najdavanijih 100 muških imena, iako postoji mogućnost da je ime davano sporadično.

Od nama susjednih zemalja, ime Ognjen rado daju još i u Makedoniji, Crnoj Gori, ali i u zemljama širom svijeta u određenim varijacijama i to prije svega u Grčkoj, Rusiji,Ukrajini, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu