Društvo

"Važno da imamo kontinuitet u isporuci" U Srpsku stiglo još 25.000 doza "Sputnjika V"

U Republiku Srpsku danas je dopremljeno novih 25.000 doza vakcina "Sputnjik V“, nabavljenih za potrebe imunizacije stanovništva Srpske protiv kovida 19.

"Važno da imamo kontinuitet u isporuci" U Srpsku stiglo još 25.000 doza "Sputnjika V"
FOTO: VLADA RS

Vakcine su dopremljene u prostorije uvoznika, preduzeća „Krajinagroup“ u Banjaluci, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

– Riječ je o 25.000 doza prve komponente ove vakcine koje će, nakon procedure kontrole kvaliteta serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, biti distribuisane zdravstvenim ustanovama širom Srpske za nastavak procesa imunizacije stanovništva protiv virusa korona. Danas imamo novu isporuku vakcina ruskog proizvođača koje je nabavila Republika Srpska preko veleprometnika, za potrebe vakcinacije svog stanovništva – rekao je ministar zdravlja Alen Šeranić i dodao da je važno je da imamo kontinuitet u isporuci kako ovih vakcina, tako i vakcina drugih proizvođača, kako bi proces vakcinacije stanovništva mogao da se odvija nesmetano i da se dodatno ubrza.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Sa prethodnim isporukama vakcina „Sputnjik V“ i „Sinofarm“ koje smo nabavili, kao i vakcina „Fajzer“ i „Astra Zeneka“ koje pristižu iz mehanizma Kovaks i posredstvom EU4Health programa, na raspolaganju imamo značajne količine vakcina, a očekujemo i nove isporuke u narednom periodu. Prema najavama proizvođačima, uskoro bi trebalo da budu dopremljene i nove količine druge komponente vakcina „Sputnjik V“ – rekao je ministar Alen Šeranić.

Ministar je podsjetio da je u prethodnom periodu u Srpsku dopremljeno ukupno 74.300 doza prve i druge komponente ruskih vakcina „Sputnjik V“.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo RS, do sada je u Srpskoj prvu dozu vakcine protiv kovida 19 primilo više od 88.000 stanovnika, dok je kompletno vakcinisano oko 32.000 ljudi.

Prihvati notifikacije