Banjaluka

"Važno je da ih imamo što više" Spajaju dvije obale i ljude, evo koliko BANJALUKA IMA MOSTOVA

Ne samo što spajaju dvije obale i ljude, mostovi su spas i za rasterećenje saobraćaja za svaki grad, pa i za Banjaluku.

"Važno je da ih imamo što više"  Spajaju dvije obale i ljude, evo koliko BANJALUKA IMA MOSTOVA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Da je Banjaluka bogata mostovima pokazuje i podatak da Beograd ima deset mostova, a naš grad šest. U odnosu na broj stanovnika nije mala razlika. Gradski urbanisti i projektanti mostova međusobno sarađuju pa i lokacije za mostove biraju zajedno.

Polovinom 20. vijeka mostovi u Banjaluci bili su građeni uz pomoć skela i oplata koje su se protezale kroz prepreke i riječna korita.

– U novije vrijeme imamo mnogo više tehnika i tehnologija. Više nemamo teških konstrukcija i skela. Nekada su postojali inženjeri za projektovanje skela i oplata. To je nekada bilo komplikovanije i od gradnje mosta. Danas smo u stanju da napravimo most da nema srednjih stubova, onih koji premošćavaju čitavu preporuku – rekao je Igor Milaković, diplomirani građevinski inženjer.

Most u Srpskim Toplicama napravljen je 2021. godine, novim ubrzanim procesom gradnje.

I mada smo skloni da mislimo da sve što je brzo urađeno da je i nekvalitetno, građevinska struka nas demantuje, jer je tehnologija otišla tako daleko.

Kada se planira gradnja mosta ispituju se i izdržljivosti na prirodne nepogode, snažan vjetar, visok vodostaj Vrbasa, nepristupačnost terena građenja, podzemne vode. Sve su to izazovi sa kojima se susreću i prilikom izgradnje mosta u naselju Česma.

– Kako projekat ide, idu novi izazovi. Uključeni su i grad Banjaluka i Putevi Srpske i svi smo tu zajedno. Konstrukcija je armirano betonska sa prenapregnutim nosačima. Sigurno neće biti problema – istakao je Nikola Јovičić, šef gradilišta mosta u Česmi.

Gradski urbanisti i projektanti odlično sarađauju, pa i lokacije biraju zajedno.

– Važno je da imamo što više mostova i taj u Docu bi mnogo značio Banjaluci. Mislim da će ovo biti sjajna stvar za Banjaluku – dodao je Јovičić.

Višemilionski grad Beograd ima deset mostova, a Banjaluka za samo četiri manje.

Јedan od prvih mostova u našem gradu, izgradili su redovnici samostana “Zvijezda” davne 1904. godine.

Most je srušen u Drugom svjetskom ratu i nakon toga ponovno sagrađen.

Ban Milosavljević izgradio je ćupriju Rebrovačku. Drveni most je teško je oštećen poplavom u proljeće 1956. godine, nakon čega je zamijenjen željeznim mostom. Na istom mjestu je 1973. godine podignut sadašnji Rebrovački most.

U Banjaluci mnogi znaju za Venecija most, koji je ime dobio po gostionici koja se nekad nalazila na tom mjestu i zvala se “Venecija”.

Pročitajte još

Gostionica “Venecija” je izgrađena prije Drugog svjetskog rata i bila je prepoznatljiva po uređenoj plaži i vezovima za dajake, srušena je tokom bombardovanja u Drugom svjetkom ratu.

Danas, ovaj most se formalno naziva most KAB-a, po klubu akademičara Banjaluke.

Klub akademičara osnovan je 1934. godine i okupljao je omladinu i studente koji su svojim aktivnostima željeli da nešto učine na rješavanju brojnih društvenih problema, prenosi RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu