Politika

VAŽNO JE POŠTOVANJE DEJTONA Žunić: Republici Srpskoj vratiti nadležnosti

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić poručio je da je osnovni cilj Srpske i njenih predstavnika, ali i budućih generacija, da vrati nadležnosti koje je dobila Dejtonskim sporazumom, koji je skrnavljen različitim odlukama visokog predstavnika.

VAŽNO JE POŠTOVANJE DEJTONA Žunić: Republici Srpskoj vratiti nadležnosti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Žunić je istakao da je značaj ovog sporazuma, prije svega, u tome što je donio mir i zaustavio građanski rat u BiH, iako je danas uveliko izmijenjen odlukama visokog predstavnika na štetu Republike Srpske.

– Dejtonski sporazum se sigurno ne primjenjuje u punom principu i Republika Srpska treba da nastavi da insistira i zahtijeva da primjenjujemo sporazum onako kako je napravljen – rekao je Žunić.

On je ocijenio da će bošnjački krugovi, koji žele da dominiraju u BiH, probati sve da nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma centralizuju, jer za njih ovaj sporazum predstavlja poraz njihove politike.

– Srbi i srpski predstavnici, kojima je interes dobrobit srpskog naroda, moraju biti vrlo pažljivi. Očigledno je da u posljednjih nekoliko godina postoje strukture u srpskom narodu, prije svega u PDP-u i SDS-u, koji misle da neke nadležnosti koje su date Srpskoj mogu da idu na nivo BiH i samim tim urušavaju Dejtonski sporazum – upozorio je Žunić.

Žunić vjeruje da građani prepoznaju takve procese.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Dan uspostavljanja Dejtonskog sporazuma, 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Prihvati notifikacije