Društvo

VAŽNOST PREVENTIVNIH PREGLEDA Članice Udruženja u posjeti UKC RS: Djeca sa Daun sindromom imaju iste potrebe kao i ostali

Četiri članice Ustanove socijalne zaštite- Centar za socijalnu rehabilitaciju invalidnih osoba "Daun sindrom centar Banjaluka“ posjetile su danas Univerzitetski klinički centar RS, a u okviru programa “Žensko zdravlje osoba sa DS” pregledalo ih je osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

VAŽNOST PREVENTIVNIH PREGLEDA Članice Udruženja u posjeti UKC RS: Djeca sa Daun sindromom imaju iste potrebe kao i ostali
FOTO: UKC BANJA LUKA

One su UKC RS posjetile na inicijativu dr Vlade Đajića, generalnog direktora ove zdravstvene ustanove i ambasadora osoba sa Daunovim sindromom. Pomenutim programom UKC RS i Daun sindrom centar Banjaluka žele stimulisati  roditelje da se bez stida odazovu na ove humano-zdravstvene pozive kojima svojoj djeci omogućavaju zdraviji život, jer bez fizičkog zdravlja nema ni mentalnog zdravlja. U narednom periodu, UKC RS i Daun sindrom centar Banjaluka potpisaće sporazum o saradnji, koji će omogućiti preglede članica ovog udruženja u budućnosti. Projektom “Žensko zdravlje za osobe sa DS” želi se podignuti svijest, pogotovo roditelja koji ponekad zbog prevelike zaštite svog djeteta ne mogu sagledati stvarnost i realnost, da su njihova djeca ljudi koji imaju iste potrebe kao i ostali, a tek su poslije svega osobe sa Daun sindromom – saopštili su iz UKC RS.

Prema riječima Zorana Jelića, direktora Daun sindrom centra Banjaluka, ova akcija je od velikog značaja i ima za cilj da podigne svijest roditelja osoba sa Daun sindromom o važnosti preventivnih ginekoloških i svakih drugih zdravstvenih pregleda.

– Zahvaljujući našem ambasadoru, ovo će od danas biti praksa i u budućnosti. Dogovorili smo nešto novo na ovim prostorima, a to je uvedemo trenere-roditelje koji će imati ulogu da prenesu iskustva drugim roditeljima koji dobiju dijete sa Daunovim sindromom. Jer, oni koji imaju odraslu osobu sa Daun sindromom znaju da su to ljudi, pa tek onda osobe sa Daun sindromom i kao takvi imaju pravo na preventivne preglede i liječenje – rekao je Jelić.

Pročitajte još

Gordana Radinković, majka tridesetogodišnje djevojke sa Daun sindromom iz Laktaša, rekla je da je ovo samo jedna pokazna vježba za sve roditelje, jer djeca sa Daun sindromom do sada nisu imala priliku ići organizovano na sistematske i preventivne preglede.

– Hvala dr Đajiću na ovoj ideji. Pored ovih pregleda trebalo bi da se urade i pregledi dojki i svi drugi preventivni pregledi, jer je to preduslov zdravlja. Ja pozivam sve roditelje da se uključe u naše dalje akcije. Neka znaju da, kako mi tretiramo svoje djecu, tako će ih tretirati i okolina – rekla je Radinkovićeva.

Prihvati notifikacije