Društvo

VEBOMETRIKS RANGIRANJE Banjalučki univerzitet napredovao za 1.600 mjesta za dvije godine

Univerzitet u Banjoj Luci ove godine je zauzeo 3.234 mjesto na Vebometriks rang listi svjetskih univerziteta, što je napredak za 1.600 mjesta u odnosu na poziciju koju je imao prije dvije godine, podaci su ovog univerziteta.

VEBOMETRIKS RANGIRANJE Banjalučki univerzitet napredovao za 1.600 mjesta za dvije godine
FOTO: UNIBL/RAS SRBIJA

Među univerzitetima iz BiH, Banjalučki se nalazi na drugom mjestu, iza Univerziteta u Sarajevu.

Podsjećanja radi, UNIBL je od jula 2018. godine na drugom mjestu kada je riječ o univerzitetima u BiH. Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti – navode u saopštenju Univerziteta.

Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT).

Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangirani su Univerzitet u Oksfordu i Univerzitet u Kembridžu. Što se tiče univerziteta iz Srbije, najbolje pozicije zauzimaju Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu.

Vebometriks lista univerziteta (Webometrics Ranking of World Universities) je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti, te citiranosti univerziteta širom svijeta.

Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.