Društvo

Već obavljeni susreti sa potencijalnim izvođačima: Gradiška spremna za projekat pročišćavanja otpadnih voda

Prilikom zadnje posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj dogovorena je saradnja u realizaciji i finansiranju tri projekta, vrijednosti 140 miliona evra. Sve projekte finansira Vlada Mađarske, a riječ je o projektima prečišćavanje otpadnih voda u Gradiški, izgradnji vjetroelektrane „Hrgud“ i solarnog parka „Trebinje“.

ZORAN ADŽIĆ GRADONACELNIK GRADIŠKE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je istakao da je projekat prečišćavanja otpadnih voda u Gradiški od velike važnosti, prije svega zbog zaštite životne sredine, te je značajan ne samo za Gradišku, već i Republiku Srpsku.

On je naglasio da je projekat primjer dobre prakse i lokalne uprave, koja zajedno sa svojom Vladom, zna da se izbori za međunarodne projekte. Pojasnio je da je usaglašeno da Vlada Mađarske sa Vladom Republike Srpske definiše načine realizacije i finansiranja.

Pročitajte još

Mi smo već imali susrete sa potencijalnim izvođačima iz Mađarske i razgovarali o realizaciji projekta čija je vrijednost oko 32 miliona evra – rekao je Adžić. Dodao je da Grad ima obavezu da prije toga izađe iz projekta sa KfW bankom, prvobitnim finansijerom, nakon čega može započeti realizaciju istog sa mađarskim investitorima.

Prema Adžićevim riječima, najbitnije je da je Grad spreman da nastavi realizaciju projekta za koji je ranije obezbijeđena tehnička dokumentacija i građevinska dozvola, te riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu