Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“VEĆ SU U REZERVI” Lukač poručio da trenutno nema potrebe za rigoroznijim mjerama

Politika
Autor:

Foto: Vlada RS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da u ovom trenutku nema potrebe za uvođenjem rigoroznijih mjera radi prevencije širenja virusa korona, već da je najbitnije poštovati do sada donesene mjere.

– Ako budemo ovo poštovali držaćemo krivulju u ravnoj liniji, a ne u uzlaznoj, što je podnošljivo i za naš zdravstveni sistem da ga ne opteretimo ogromnim brojem ljudi koji će biti bolesni i kojima će trebati respiratori – rekao je Lukač. On je dodao da se uvijek mogu donijeti rigoroznije mjere i da su one već u “rezervi”, ako se ne budu poštovale postojeće.

Lukač je ocijenio da su građani Republike Srpske veoma disciplinovani i da je sve manje onih koji krše policijski čas ili mjere izolacije, te naveo da je na početku bilo desetine onih koji su kršili propisane mjere izolacije, dok ih je sada u 24 časa svega jedno ili dvoje, što znači da su građani shvatili da moraju da budu disciplinovani.

Foto: Vlada RS

On je naglasio da se još ne može govoriti o ukidanju mjera kao što je policijski čas ili vanredno stanje, odnosno da je u ovom trenutku teško ocijeniti kada određene mjere mogu biti ukinute. Prema njegovim riječima, ne zavisi sve od Republike Srpske, već i situacije u okruženju, a koju svakodnevno analizira Republički štab za vanredne situacije.

– Ako smanjimo i ublažimo neke mjere koje smo donijeli, a u našem okruženju se nastave dešavati žarišta i problemi budu na većem nivou, kao što i jeste više nego što je u Srpskoj ili BiH, na taj način ne možemo držati stvari pod kontrolom – rekao je Lukač novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudinom Radončićem.

On je poručio da se ne smije dozvoliti pogrešan potez i uništiti sve što je do sada postignuto pravovremenim donošenjem dobrih mjera. Govoreći o kažnjavanju onih koji šire paniku i objavljuju lažne vijesti, Lukač je rekao da će na kraju sud za svaki slučaj odlučiti ima li elemenata za kažnjavanje ili ne. On je rekao da policija reaguje i na prijave građana u tom smislu, te da do sada policija nije sankcionisala nikoga ko je vrijeđao nekoga iz vlasti ili iznosio političko mišljenje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO