Sudbine

"Veći dio vremena ona provede plačući" Nađa je "dijete leptir" koju su ostavili roditelji, a Tatjana joj je promijenila život

Fenomenalna vijest da će malena Nađa Marković, dijete leptir, dobiti neophodnu terapiju o trošku države danas je odjeknula Srbijom. Ipak, najsrećnija od svih je čačanska heroina Tatjana koja je nakon što su Nađu napustili roditelji i ostavili u bolnici, preuzela brigu o bolesnoj djevojčici.

Nađa Marković
FOTO: RINA

Tatjana ne krije sreću i zahvalna je što je mala Nađa dobila šansu da ima bolji i kvalitetniji život.

– Stvarno sam presrećna jer je Nađi pružena šansa da dobije kvalitetniji život, u smislu da ima manje rana, manje bolova. Ja sam u životu uvijek optimista i stalno vjerujem da će nešto biti dobro i nešto lijepo, prosto, tako je i bilo, kaže za RINU Tatjana.

Nađa konačno dobija terapiju i više nije potrebno skupljanje novca

Ona takođe dodaje da za Nađu nema više potrebe da se skuplja novac preko humanitarne fondacije, jer se zapravo skupljalo upravo za ovu terapiju koju će djevojčica leptir dobiti o trošku države.

Kako je ranije najavila Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Nađu i još jedno dijete leptira je o trošku države odobrena terapija.

Pročitajte još

Ta terapija košta oko 630.000 dolara po pacijentu godišnje. U kontaktu smo sa proizvođačem i radimo na tome da krema, koja inače još nije registrovana u Evropi, što prije stigne u Srbiju – istakla je ranije Radojević Škodrić.

– Želim svima da se iskreno zahvalim, i u moje i u Nađino ime. Svima koji su poslali poruku, uplatili novac. Naravno i ogromna zahvalnost našoj državi, bez koje ovaj naš san ne bi bio ostvaren, kaže heroina iz Čačka.

Nađa Marković
FOTO: RINA

Tatjana je brigu o Nađi preuzela onda kad je saznala da su je roditelji zbog bolesti ostavili u bolnici. Za nju nije bilo prepreka i učinila je sve, prošla neophodne obuke kako bi brinula o bolesnoj djevojčici. Tatjana i njena porodice trude se da Nađa ima normalno djetinjstvo i čine sve za njen osmijeh i dan bez bola.

“Veći dio vremena Nađa provede plačući”

– Naš dan počinje vrlo rano, s obzirom na to da Nađa ide u vrtić. Budimo se ranije, da bi Nađu pregledala, u smislu da vidim da li se pojavila neka nova rana preko noći, koja mora da se probuši, iscijedi i očisti. Da se promijene flasteri koji su se pomjerili tokom noći i to poprilično traje. Onda kreće u vrtić i druženje sa drugarima, a kada se vrati nastupaju slobodne aktivnosti, e onda ponovo nastupaju kupanje, previjanje koje traje i po par sati, što je za nju sve to bolno, plače i ne voli. Tako da ona provede veći dio u plakanju, priča Tatjana.

Postoji samo jedan lijek

Kupanje koje je za djevojčicu sada i te kako traumatično, sada će uz novu terapiju biti dosta bezbolnije, nada se Tatjana.

Terapija koju će Nađa dobiti jeste genetska krema koja je prošle godine registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama kao jedini lijek za “djecu leptire”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu