Hronika

VELIKA AFERA Pet osoba prenoćilo u prostorijama SIPA zbog namještanja utakmica

Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović prenoćili su u prostorijama SIPA zbog sumnje da su namještali fudbalske utakmice u BiH.

VELIKA AFERA Pet osoba prenoćilo u prostorijama SIPA zbog namještanja utakmica
FOTO: I.Š.-KLIX/RAS SRBIJA

Oni će danas biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH zbog sumnje da su počinili kriminalne radnje koje se odnose na pogodovanje određenim fudbalskim klubovima, uzimanje mita te pozitivno ocjenjivanje sudija koji su učestvovali u tim radnjama.

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je za Klix da su ostale osobe koje su osumnjičene u akciji “Var” nakon kriminalističke obrade po odluci postupajućeg tužioca pušteni na slobodu, dok je pet osoba zadržano u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu.

Akcija “Var” je sprovedena u saradnji SIPA, Tužilaštva BiH i Fudbalskog saveza BiH. Pretresi i hapšenja juče su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi. Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Na spisku osmunjičenih se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović. Ovo su neka od imena s obzirom da je istragom obuhvaćen veći broj osoba.