Hronika

VELIKA AKCIJA U BANJALUCI Napisan nalog za hapšenje Jelene Majstorović, službenica UIO sa kolegama reketirala privatne preduzetnike

Kada su pripadnici SIPA jutros došli na njenu banjalučku adresu, Jelene Majstorović nije bilo u stanu. Ova službenica UIO, trebala je biti uhapšena po nalogu Tužilaštva BiH zajedno sa još pet svojih kolega iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja u Regionalnom centru Banjaluka Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Zgrada Uprave za indirektno oporezivanje BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U stanu Jelene Majstorović bila je samo njena kćerka. Kćerka je rekla da se mama nalazi na terenu. Slična informacija je bila i na preostalih pet adresa na kojima je SIPA trebala uhapsiti službenike UIO osumnjičene za korupciju.

Akcija SIPA započela je jutros na području Banjaluke, Velike Kladuše, Cazina. Meta su službenici UIO koji su godinama reketirali privatne preduzetnike koji su bili u nadležnosti Regionalnog centra Banjaluka. Prema naredbi državnog tužioca trebali su biti uhapšeni Jelena Majstorović, Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić. Za sada je samo uhapšen Radenko Popović Pop, službenik UIO koji je blisko sarađivao sa Majstorovićevom.

Pročitajte još

Jelena Majstorović je jedna od najmoćnijih osoba u UIO i blisko je povezana sa rukovodstvom Uprave. Ona je od 2020. godine šefica Grupe za sprječavanje krijumčarenja u Regionalnom centru Banjaluka kada ju je unaprijedio aktualni direktor UIO Miro Džakula.

Prema dokumentima koji su u posjedu Istrage, ona u Prnjavoru posjeduje dva stana. Jedan je uknjižen na njenom suprugu. Površina stana je 74 kvadrata. Poreskoj upravi je prijavljeno da je plaćen 60 hiljada maraka, ali u imovinskom kartonu je navedeno da vrijedi 90 hiljada KM. Tri ulaza dalje, nalazi se drugi stan. Ovaj je u vlasništvu 1/2 i uknjižen je na Jelenu i njenog supruga Zorana Majstorovića. U Grčkoj ulici u Banjaluci šefica Grupe za krijumčarenje bi trebala imati stan od 95,5 kvadrata. Malo dalje, u banjalučkoj ulici Jevrejska, ona posjeduje stan od stotinu kvadrata. Tu su, u Banjaluci, kupljene i dvije garaže uknjižene na njeno ime. Osim toga, u Banjaluci, u ulici Jovana Dučića, posjeduje stan i garažu vrijednosti oko 238 hiljada maraka, stečen na osnovu Ugovora o poklonu.

Prema dokumentu koji je u posjedu istražnih agencija, Jelena Majstorović je u aprilu prošle godine vozila “audi A6”. Njena kćerka koju je zaposlila u UIO je prvo vozila “golf VI”, a kasnije “mercedes”. Na suprugu su bila prijavljena dva automobila, “ford” i “golf”.

Policajac ispred zgrade
FOTO: SIPA

Dvoje službenika Uprave za indirektno oporezivanje otišlo je 11. jula 2018. godine u kontrolu poslovanja zlatare „Atlantis“ u Bihaću. U svom notesu, službenica Jelena Majstorović, inače bliska rukovodstvu UIO, napisala je da su ona i njen kolega na teren izašli po prijavi protiv Husnije Kurtovića, vlasnika „SILVER SHOP ATLANTIS“.

– U vrijeme kontrole, zaposlena radnica  je telefonom pozvala vlasnika, isti se javio na telefon i rekao da će doći. Na okolnosti iznošenja zlata kaže da to nije istina, da mu to radi konkurencija i da to nije istina, da su navodi pogrešni – piše u rokovniku službenice  UIO Jelene Majstorović.

Ispod teksta navedeni su brojevi koji označavaju masu „zaplijenjenog nakita“, a u konačnici piše da je pronađeno  „1.645 grama zlata plus naušnice ne izvagane“, što na kraju iznosi 1733 grama.

Majstorovićeva je, potom, zajedno sa kolegom Radenkom Popovićem sačinila Zapisnik o privremenom oduzimanju predmeta iz radnje Atlantis, te navodi da se oduzimaju predmeti „po potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta“.

– Potvrđuje se da su ovlašteni službenici UIO Odjel za provođenje propisa RC Banjaluka obavila privremeno oduzimanje predmeta od Kurtović Husnije – navedeno je u dokumentu UIO.

Prema tom aktu, iz ove radnje dvoje službenika UIO je izuzelo zlato težine „cirka 1012,8 grama“. Dakle, više od 700 grama zlata je nestalo na putu od rokovnika do službenog zapisnika. Da u rokovniku nije pisalo pogrešno, dokazuje i zbir svih stavki koje su zatečene, te izvagane prilikom kontrole.

Nakon objave tih informacija, oštro je reagovala Uprava za indirektno oporezivanje, stajući u zaštitu svoje koleginice Majstorović.

Jelena Majstorović radi u UIOBiH od februara 2013, a deset godina ranije otkaz je dobila u NLB banci u Prnjavoru koja je tužila zbog krivičnog djela za koje je 2005. osuđena uslovnom kaznom zatvora, piše Istraga.

Ta kazna je 2016. izbrisana iz evidencije, a ona je tada već tri godine radila po ugovoru za UIOBiH iako radnik u institucijama BiH ne može biti osuđen za krivično za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri ili više godina, a državni službenik uopšte ne smije biti krivično osuđivan.

Ubrzo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine, primljena je kao državna službenica u Odjel za poreze, a desetak dana kasnije direktor UIOBiH Miro Džakula internom odlukom vratio ju je u Grupu za suzbijanje krijumčarenja i prekršaje, gdje je radila dok je bila zaposlena po ugovorima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu