Svijet

Velika Britanija odbila zahtjev Španije da ispita Asanža

Velika Britanija zabranila je španskom sudiji Hoze de la Mata-i da ispituje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u slučaju vlasnika španske kompanije koja je navodno špijunirala Asanža u ambasadi Ekvadora.

Velika Britanija odbila zahtjev Španije da ispita Asanža
Foto: Tanjug/AP

Vlasnik španske kompanije za bezbjednost UC Global S.L., David Moralesa, sumnjiči se i za više krivičnih djela, među kojima su kršenje privatnosti klijenata, primanje mita, pranje novca, posjedovanje oružja, prenosi El Pais.

Sudija je 25. septembra poslao britanskim vlastima Evropski nalog za istragu, tražeći dozvolu da Asanža putem vidio poziva ispita kao svjedoka, međutim britanske vlasti su to odbile uz obrazloženje da je zahtjev nejasan i da ne vide vezu između optužnice i Asanža. Španski sudija je to demantovao navodeći da je postupak Velike Britanije bez presedana.

Asanž se nalazi u londonskom zatvoru od aprila ove godine kada je uhapšen u ambasadi Ekvadora, a nakon što mu je ukinut azil. Početkom naredne godine odlučivaće se da li će on biti isporučen SAD koje ga traže zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata, zbog čega mu prijeti 175 godina zatvorske kazne.