Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VELIKA ČISTKA Gugl iz trgovine Plej izbacio 600 aplikacija

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Julien de Rosa/EPA

Nastojeći suzbiti prevare putem oglasa i kršenje pravila korištenja, u Guglu su iz trgovine Plej uklonili blizu 600 “disruptivnih” aplikacija za operativni sistem Android i zabranili djelovanje njihovim kreatorima.

Kako piše Vredž, na meti su se našle aplikacije koje oglase korisnicima prikazuju na neočekivane načine, uključujući i one koji ometaju normalno korištenje pametnog telefona. To su, naprimjer, oglasi koji “iskoče” i zauzmu cijeli ekran tokom telefonskog poziva ili dok koriste aplikacije za navigaciju.

Naime, Guglova pravila korištenja trgovine Plej zabranjuju oglase koji se prikazuju dok se aplikacija za koju su vezani ne koristi, kao i one koji na prevaru privlače korisnike da otvaraju oglase.

U Guglu su razvili metodu da se putem uređaja otkrivaju takvi oglasi kako bi što preciznije i brže otkrili one koji su sporni. Ova “čistka” rezultat je korištenja te metode, piše Klix.

Razvojni programeri odgovorni za većinu uklonjenih aplikacija su u Indiji, Kini i Singapuru. Čitah Mobajl, kineska kompanija s više do sada zabilježenih prestupa, ostala je bez više od 40 aplikacija u trgovini Plej. Većina njih namijenjena je tržištu engleskog govornog područja.

Zadnja čistka ove vrste obavljena je u septembru prošle godine, ali je bila manjih razmjera. Gugl će oštećenim oglašivačima ponuditi povrat novca.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO