Svijet

VELIKA MISTERIJA Kako je moguće da su izliječeni od korone OPET POZITIVNI?

Južnokorejski zdravstveni stručnjaci proučavaju moguća objašnjenja malog, ali rastućeg broja osoba koje su se oporavile od bolesti covid-19, a ponovno su na testiranju na korona virus pozitivne i sve su skloniji da se radi o recidivu.

VELIKA MISTERIJA Kako je moguće da su izliječeni od korone OPET POZITIVNI?
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kao moguće razloge pozitivnih testova na korona virus nakon preboljele bolesti stručnjaci navode ponovnu zarazu, recidiv ili neprecizne testove, piše Jutarnji.

Južna Koreja izvijestila je do sada o 141 takvom slučaju, prema korejskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Ponovna infekcija ili recidiv?

Iako bi ponovna zaraza bila scenarijo koji najviše zabrinjava jer upućuje na to da se nije razvio imunitet i KCDC i drugi stručnjaci kažu kako je to malo vjerovatno objašnjenje. Umesto toga KCDC je objavio kako je sklon zaključku da se radi o nekoj vrsti recidiva odnosno reaktivacije virusa.

To bi značilo da se dijelovi virusa “uspavaju” na neko vreme ili da neki pacijenti imaju stanja koja slabe imunitet zbog čega su podložniji tome da virus u njihovim tijelima ponovno oživi, objašnjavaju stručnjaci.

Nedavno istraživanje ljekara u Kini i SAD pokazalo je da bi novi korona virus mogao oštetiti T limfocite, poznate kao T stanice koje igraju ključnu ulogu u imunom sistemu i njegovoj sposobnosti da se bori protiv infekcija.

Kim Jeong-ki, virolog s korejskog univerzitetskog koledža za farmakologiju uporedio je recidiv nakon oporavka oboljelog s oprugom koja poskoči nakon što se oslobodi.

Kad oprugu pritisnete ona postaje niža, ali kad uklonite ruku ona se rastegne – kaže on.

Ako se utvrdi da se radi o recidivima, a ne o novoj zarazi, to pokazuje da epidemiolozi moraju razmišljati o novim izazovima u ograničavanju širenja virusa.

– Južnokorejske zdravstvene vlasti još nisu otkrile da je bilo slučajeva u kojima su ti ‘reaktivirani’ pacijenti prenijeli virus na treće osobe, ali ako se takav put zaraze potvrdi, to bi bio ogromni problem, kaže Seol Dai-wu, stručnjak za razvoj vakcina na univerzitrtu Chung-Ang.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije