Politika

"Velika zamka za Dodika" Stevandić o sudskom procesu protiv predsjednika Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, rekao je da u EU ne može BiH u kojoj čovjek koji nema formalno imenovanje donosi zakone i to takve da će onaj ko ne bude poštovao njegove odluke ići u zatvor.

nenad stevandić predsjednik narodne  skupština rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stevandić je, gostujući u program RTRS, najavio da će Narodna skupština, kao bedem Republike Srpske, pokrenuti zakon o imunitetu i na taj način zaštititi sve institucije koje u praksi sprovode usvojene odluke u parlamentu Srpske. Rekao je da u BiH postoji potop i pomor svih evropskih vrijednosti i civilizacijski debakl, te da takva BiH ne može u EU i ući će u veliki problem.

Zakon o imunitetu

Stevandić je pojasnio da se uvođenjem zakona o imunitetu nikada više neće moći voditi montirani sudski procesi protiv zvaničnika, kao što se trenutno sudi predsjedniku Republike Srpske za to što je radeći svoj posao izvršavao odluke Narodne skupštine. Podsjetio je da je Zakon o imunitetu, prethodno ukinuo Pedi Ešdaun, ali nije napisao da ga Srpska ne može ponovo donijeti.

– Završio sam prijedlog. Da napravimo zakon o imunitetu i da oni koji provode odluke budu zaštićeni. Da imaju imunitet kao i mi poslanici. Pitam da li je normalno da ja i svi poslanici imamo imunitet, a predsjednik Srpske i direktor “Službenog glasnika” nemaju. Mi ćemo sada pripremiti zakon o imunitetu i izglasati ga u Narodnoj skupštini. I imaće imunitet i oni koji sprovode odluke. I tako će biti zaštićeni svi, a i predsjednik Milorad Dodik, jer može biti još procesa protiv njega. To smo ranije propustili – rekao je Stevandić.

milorad dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je naglasio da Srpska ne prihvata ništa što se tiče mijenjanja statusa njene imovine, niti osude predsjednika Dodika na osnovu zakona koji je proglasila nelegalna osoba. Stevandić je poručio da Republika Srpska neće dopustiti mijenjanje statusa njene imovine i napomenuo da u vezi s tim pitanjem neće biti primjenjivana nijedna odluka koju bi neko donio suprotno interesima građana i Srpske.

Dogovoreni projekti

On je rekao da se u BiH želi da o imovini odlučuju ambasadori, a ne parlamenti, da zakone donosi neizabrani Nijemac, a ne Parlamentarna skupština.

Kristijan Šmit će otići, a ostaće imovina Republike Srpske – rekao je Stevandić. On je podsjetio da su odluke OHR o imovini donesene sedam dana nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Federacije BiH FBiH na čelu sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem i premijerom FBiH Nerminom Nikšićem.

– Ljudi su se rukovali i rečeno je – idemo sa projektima, može “Buk Bijela”, Termoelektrana Tuzla, idemo svi zajedno u razvoj, a poslije toga takozvani visoki predstavnik je nametnuo zakon o kojem su jedni saglasni, drugi nisu, i pali su svi dogovori. Ovdje se unutrašnji dogovor ne dozvoljava spolja – rekao je Stevandić.

Pročitajte još

Dodao je da je sudski proces koji se vodi u Sudu BiH protiv predsjednika Republike Srpske velika i dobro procijenjena zamka za Milorada Dodika.

Dodiku se sudi što je sprovodio odluke Narodne skupštine Republike Srpske – naveo je Stevandić, podsjetivši da su Dodika za predsjednika Srpske izabrali građani. On je rekao da nekima smeta to što u Republici Srpskoj ambasadori ne biraju ministre i predsjednika Republike i parlamenta.

Govoreći o djelovanju ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija, Stevandić je naveo da je on napravio sukob sa establišmentom Srpske, da je izašao iz okvira diplomatskog mandata i ušao u lične obračune sa Dodikom, te da je Marfijevo djelovanje poremetilo odnose Srba i Amerikanaca. Stevandić je napomenuo da je riječ o najvećim mogućim pritiscima do sada i da treba donositi odluke koje su dobro izvagane.

– Sada se ne smije podlijegati emocijama i da nas neko isprovocira. Mi smo se ponašali veoma pismeno u svemu. Nijednom nas nisu isprovocirali ni u čemu. Naše su odluke uvijek bile pravne – istakao je Stevandić. Zaključio je da je budućnost u BiH dogovor, i to bez stranog faktora, te da se kompromis, za koji se Srpska uvijek zalaže, može naći.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije