Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VELIKE ŠTETE ZBOG POŽARA Policija apelovala na građane da vode računa

Hronika
Autor:

Foto: Nikola Morača/RAS Srbija

U protekla 24 časa, na području Policijske uprave Banjaluka, evidentirano je ukupno 12 požara u kojima je pričinjena velika materijalna šteta.

Najteže je bilo u Kneževu gdje je prvo došlo do požara na drvenoj garaži, a zatim se proširio na porodičnu kuću, vlasništvo M.M.

– Izvršenim uviđajem utvrđeno je da je do požara došlo u drvenom pomoćnom objektu, koji je u potpunosti izgorio. U momentu izbijanja požara u objektu se nalazio putnički automobil marke Pasat vlasništvo M.M, koji je izgorio. Požar se potom proširio sa drvenog objekta na zidanu porodičnu kuću – saopšteno je danas iz PU Banjaluka.

Osim navedenog požara, prijavljeno je još 11 požara suve trave i niskog rastinja, bukove šume i borića, a koji su se proširili i zahvatili pomoćne objekte i voćnjake i time pričinili materijalnu štetu.

Policijska uprava Banjaluka je apelovala na građane da prilikom obavljanja proljetnih radova na uređenju svojih imanja, spaljivanje korova i drugog gorivog materijala obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

– Sva lica koja pale vatru na otvorenom, dužna su istu držati pod nadzorom, te ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bih se spriječilo eventualno raznošenje i pojava nekontrolisanog gorenja i požara, a posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada. Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara (član 18, tačka 10.) zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre – navode iz PU Banjaluka.

Za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzmanja svih neophodnih radnji u cilju sprečavanja širenja vatre, propisana je novčana kazna od 100KM do 1.000KM.

Iz PU Banjaluka su ujedno podsetili građane da je u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno da odmah o tome obavijeste vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

– Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice. Policijska uprava Banjaluka će i u narednom periodu u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu – zaključuju iz policije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO