Svijet

Velike suše u Španiji: Vanredna situacija bi mogla biti proglašena za nekoliko nedjelja

Na sjeveroistoku Španije danas su na snagu stupile oštrije restrikcije vode, dok su vlasti Katalonije saopštile da postoji mogućnost da će Barseloni u narednim mjesecima svježa voda stizati brodom.

Velike suše u Španiji: Vanredna situacija bi mogla biti proglašena za nekoliko nedjelja
FOTO: VINOD PANICKER /WIKIPEDIA

Katalonija se suočava sa najtežom sušom u istoriji i rezervoari za vodu za oko šest miliona ljudi, uključujući Barselonu, ispunjeni su sa samo 18 odsto kapaciteta. Poređenja radi, rezervoari u cijeloj Španiji su na 43 odsto od svojih kapaciteta.

Barselona se već oslanja na najveće postrojenje za desalinizaciju radi proizvodnje pitke vode.

Katalonija je zvanično ušla u “predvanrednu fazu” zbog suše, usljed čega je dnevna upotreba vode po osobi smanjena sa 230 na 210 litara dnevno. U navedenu količinu spada i lična upotreba.

Pročitajte još

Katalonska Agencija za vodu navodi da u prosjeku jedna osoba u tom regionu potroši 116 litara vode dnevno.

Agencija AP navodi da, ukoliko bi rezerve vode pale ispod 16 odsto kapaciteta, onda bi Katalonija ušla u potpunu vanrednu situaciju zbog suše i voda bi bila ograničena na 200 litara po osobi, potom bi bila smanjena na 160 litara, a za sve vrste navodnjavanja u poljoprivredi bilo bi potrebno odobrenje.

Vlasti upozoravaju da bi vanredna situacija zbog suše mogla biti proglašena za samo nekoliko sedmica, osim u slučaju veoma obilne kiše.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu