Svijet

(FOTO) Umjesto dvostruke bijele, PUNA CRVENA LINIJA: Novitet na evropskim putevima, šta to znači za vozače

Vlada Andaluzije nedavno je prvi put nacrtala crvenu liniju na mjestu gdje je prije bila dvostruka puna bijela crta.

(FOTO) Umjesto dvostruke bijele, PUNA CRVENA LINIJA: Novitet na evropskim putevima, šta to znači za vozače
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ova crvena linija, nacrtana na putu A-355 u Malagi, jednoj od najopasnijih u Španiji, označava važan korak u poboljšanju bezbjednosti na putevima, prenosi Poslovni.hr.

Kako dvostruka bijela crta očito nije ispunila svoj cilj, Španci su preko nje nacrtali crvenu liniju, nadajući se da će ona biti jasno upozorenje vozačima da ostanu u svojoj traci i da im je zabranjeno preticanje.

Ova mjera ima za cilj smanjenje broja saobraćajnih nesreća i povećanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Pročitajte još

Osim crvene linije, planira se postavljanje četiri edukativna radara ili digitalna znaka duž puta.

Oni će, pišu Španci, vozače informisati o njihovoj trenutnoj brzini i podsjećati ih na maksimalno dopuštenu brzinu, što dodatno doprinosi nezbjednosti na puti.

crvena linija ne spriječi vozače u činjenju prekršaja, vlasti kao posljednju mjeru najavljuju uvođenje kamera i radara koji će pokrivati kritične tačke.

Ove inicijative dolaze kao odgovor na visoku stopu nesreća na putu tokom protekle godine, kada je na njoj smrtno stradalo čak deset osoba.

Ovaj put otvoren je 2014. godine s predviđenom dnevnom frekvencijom od 7.000 vozila, sada gotovo dvostruko premašuje taj broj. Naime, dnevno njom prođe gotovo 20.000 vozila, uključujući i veliki broj teretnjaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu