Svijet

VELIKI IZAZOVI Dok se Tramp i Erdogan tapšu po ramenu i smješkaju, dvije zemlje NIKAD UDALJENIJE

Američki predsjednik Donald Tramp opisao je sastanak sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom kao “divan”, ali nije propustio priliku da ga pritisne da odustane od kupovine ruskog protivraketnog sistema S-400, nazivajući to “velikim izazovom” u bilateralin vezama.

VELIKI IZAZOVI Dok se Tramp i Erdogan tapšu po ramenu i smješkaju, dvije zemlje NIKAD UDALJENIJE
FOTO: TANJUG/AP

Nakon dugoočekivanog sastanka u Bijeloj kući čija je tema bila kriza u odnosima, Tramp je rekao da je “veliki obožavalac” turskog lidera i da je njihov susret bio produktivan.

Međutim, obojica su propustila da objasne kako će prevezići različite stavove koje imaju u brojnim pitanjima, od Erdoganove ofanzive na Siriju, do kupovine S-400.

Nekoliko minuta nakon njihove zajedničke konferencije, Bijela kuća je izdala saopštenje služeći se oštrijim jezikom od dvojice lidera koji su se hvalili “toplim prijateljstvom”, dok se njihove vlade polako udaljavaju.

Vašington kaže da kupovina protivraketnog sistema nije kompatibilna sa NATO odbranom, a zabrinjava i činjenica da je Turska produbile odnos sa Rusijom na račun partnerstva sa SAD.

Turska se nije obazirala na američke prijetnje sankcijama kada je u julu počela da prima prve isporuke S 400. Juče su oba predsjednika poručila da će raditi na rješavanju problema, ali nisu rekli kako.

Erdogan je poručio da dvije zemlje mogu da riješe spor samo dijalogom i “okretanjem nove stranice u odnosu”.

Uprkos napetosti u vezi sa političkim pitanjima, Tramp je Erdoganu priredio srdačnu dobrodošlicu. Nasuprot tome, u Kongresu vlada bijes zbog napada Ankare na američke saveznike Kurde u Siriji. Bilateralni odnosi su nakon te akcije upali u novu krizu.

Bili smo prijatelji dugo, skoro od prvog dana. Naše zemlje se razumiju – rekao je Tramp Erdoganu.

Erdogan je u govoru u Vašingtonu rekao da je tražio od Trampa da obustavi podršku kurdskoj vojsci koju Turska smatra neprijateljskom, ali koja je Americi najveći saveznik u borbi protiv islamista. Nije rekao kako je Tramp reagovao na tu molbu.

Republikanci koje je Tramp pozvao u Bijelu kuću kako bi sa Erdoganom razgovarali o spornim tačkama rekli su da su uradili sve kako bi spasili odnose dvije zemlje, ali da će “vrijeme pokazati da li su u tome uspjeli”.

(Blic)