Svijet

VELIKI PRITISAK NA MEDICINARIMA Tramp želi vakcinu prije izbora

Američki predsjednik Donald Tramp, koji se na izborima 3. novembra bori za drugi predsjednički mandat, pritišće zdravstvene vlasti da što prije razviju i odobre vakcinu protiv korona virusa.

VELIKI PRITISAK NA MEDICINARIMA Tramp želi vakcinu prije izbora
FOTO: DAVID MARIUZ /EPA

Mračne sile ili ko god, preko Agencije za lijekove otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu kandidate i testiraju ih na vakcinu. Očito se nadaju odgađanju pronalaska rješenja iza 3. novmebra. Treba se fokusirati na brzinu i spasavanje života, napisao je Tramp na Tviteru.

Tvit je bio usmjeren na Stivena Hana, čelnika Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Tramp je ranije rekao da se nada da će se vakcina proizvesti do predsjedničkih izbora, prenosi Hina, pozivajući se na dpa. On je suočen sa snažnim kritikama zbog odnosa prema epidemiji virusa korona koja je u toj zemlji odnijela 175 hiljada života a oboljelo je više od 5,6 miliona ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da bi svako političko uplitanje u testiranje vakcine i proces odobrenja mogao dovesti u pitanje tu vakcinu i ugroziti njegovu bezbjednost i legitimnost.

Svi strahovi u vezi s vakcinom mogli bi dovesti do niže stope vakcinisanja što bi otežalo borbu protiv pandemije.

Han je više puta rekao da će se FDA držati svojih uobičajenih strogih naučnih procedura i dodao da se nije suočio s pritiscima da izmijeni svoje kriterijume.

U toku su velike kliničke studije u koje je uključeno do 30.000 subjekata. Ako se provedu do jeseni, FDA bi mogao započeti proces odobrenja vakcine, koji je inače skup i dugotrajan.

Američki vladini stručnjaci, uključujući glavnog specijalistu za zarazne bolesti Entonija Faučija, vjeruju da bi vakcina mogla biti dostupna početkom 2021. godine, prenosi Al Jazeera.