Biznis

VELIKI RIZIK OD SOCIJALNIH NEMIRA Sa skokom cijena hrane i komunalija u Evropi, raste i nezadovoljstvo građana

Najbogatije evropske nacije suočavaju se sa sve većim rizicima od građanskih nemira tokom zime, uključujući ulične proteste i demonstracije, zbog visokih cijena energenata i rastućih troškova života, saopštila je konsultantska firma za procjenu rizika.

VELIKI RIZIK OD SOCIJALNIH NEMIRA Sa skokom cijena hrane i komunalija u Evropi, raste i nezadovoljstvo građana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Njemačka i Norveška su neke od razvijenih ekonomija koje doživljavaju poremećaje u svakodnevnom životu zbog štrajkova, što je trend koji je već viđen u Britaniji, rekao je za Rojters glavni analitičar kompanije “Verisk mejplkroft” Torbjorn Soltvedt.

U najnovijem izvještaju o indeksu građanskih nemira navodi se da se više od 50 odsto od gotovo 200 obuhvaćenih zemalja suočilo sa povećanim rizikom od masovne mobilizacije između drugog i trećeg kvartala 2022. godine, što je najveći broj država od kada je kompanija objavila indeks 2016. godine.

Na listi zemalja sa najvećim projektovanim povećanjem rizika nalaze se BiH, Švajcarska i Holandija, navodi se u izvještaju.

Pročitajte još

– Tokom zime, ne bi bilo iznenađenje da u nekim od razvijenih zemalja Evrope dođe do ozbiljnijih slučajeva građanskih nemira – rekao je Soltvedt.

Rat Rusije u Ukrajini od 24. februara ubrzao je rast cijena hrane, koji je u februaru i ponovo u martu dostigao rekord svih vremena. Cijene energije su takođe naglo porasle, navodi “Katimerini”.

– I dalje osjećamo posljedice pandemije, a sada imamo i prekide u lancu snabdijevanja – dodala je glavna analitičarka Himena Blanko.

Teške suše i nizak nivo vode povezani sa klimatskim promjenama u mnogim dijelovima svijeta povećali su cijene hrane i energije.

Mauricijus, Kipar i Ukrajina su doživjeli najveći porast socijalnih nemira u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal, pri čemu je Rusija na sedmom i Norveška na trinaestom mestu liste

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu