Svijet

VELIKI SKOK BROJA OBOLJELIH U Zagrebu uvedene nove epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana

Na prijedlog Štaba civilne zaštite Grada Zagreba, a na osnovu odluke Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske danas se uvode nove epidemiološke mjere za područje Grada Zagreba u trajanju od 14 dana, a zbog povećanja broja oboljelih od korona virusa.

VELIKI SKOK BROJA OBOLJELIH U Zagrebu uvedene nove epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Nove epidemiološke mjere, između ostalog, obuhvataju obavezno korišćenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili društvene delatnosti, manifestacije, kulturni ili drugi programi, verska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Mjere podrazumjevaju i obavezno korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru gdje nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra, prenio je portal Index.

Tu je i preporuka o povećanja broja vozila u javnom gradskom prevozu u obimu koji je moguć, s obzirom na kapacitete.

Na snagu stupaju i mjere koje se odnose na sistem socijalne zaštite, koje, pored ostalog, podrazumjevaju zabranu poseta korisnicima usluga smejštaja u domovima za starije i zabranu izlazaka korisnika izvan tih ustanova.