Politika

“VEOMA OPASAN POKUŠAJ” Dmitrij Medvedev stiže u Srbiju, a evo šta misli o NATO PUTU BiH

Predsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev danas stiže u posjetu Srbiji. Osim sa državnim vrhom te zemlje, planirano je da se sastane i sa članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“VEOMA OPASAN POKUŠAJ” Dmitrij Medvedev stiže u Srbiju, a evo šta misli o NATO PUTU BiH
Foto: Alexander Astafyev/EPA

Medvedev je uoči posjete Beogradu za Večernje novosti rekao da su “svi pokušaji da se u NATO uvuku zemlje u kojima postoje unutrašnje protivrječnosti vrlo opasni”.

Taj niz – govorite o Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, ali možemo da navedemo i druge zemlje. A šta se dešava sa Gruzijom? Šta se dešava sa Ukrajinom? Te zemlje su u nimalo jednostavnoj situaciji. Štaviše, niko ne poriče da Rusija takođe ima svoje interese u vezi sa obezbjeđenjem njene bezbjednosti. Velika smo zemlja, nuklearna smo zemlja, i želja da se nagomilaju baze NATO u našoj neposrednoj okolini ne može da kod nas izaziva pozitivne emocije. Uvijek smo na to odgovarali, i odgovaraćemo, i politički, i u vojnom smislu.

Kada NATO pokušava da asimiluje ili da uključi u svoj sastav zemlje koje imaju unutrašnji konflikt, to, kao prvo, protivrječi, po mom mišljenju, čak i samom ugovoru o stvaranju Sjevernoatlantske alijanse, a kao drugo, bremenito je veoma ozbiljnim posljedicama. Zato zemlje koje su članice NATO treba da sto puta razmisle prije nego što donesu takvu odluku. Uzgred, upravo zbog toga sad u Evropi krči sebi put ideja uspostavljanja autonomne, evropske bezbjednosti, izvan NATO. Vidjećemo sa čime će se to završiti – naglasio je Medvedev.

Sastanak Dodika i Medvedeva bi trebalo da bude održan u poslijepodnevnim satima u Centru “Sava”. Prethodno će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda “Sloboda 2019” na Vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.